Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Aparició estel·lar de diversos pobles aragonesos al Crims*

// Redacció

El programa Crims de Catalunya Ràdio ha dedicat recentment dos capítols a narrar el cas de la Dolça Neus, que va tenir com a escenari diverses localitats de la nostra zona. Els fets es remunten al migdia del 28 de juny de 1981. El matrimoni i els sis fills de la família Vila Soldevila eren a casa seua, a Esplús. Quan el pare, Joan Vila, feia la migdiada, la mare, Neus Soldevila, va proporcionar una pistola a la seua filla gran, la qual va descarregar un tret a boca de canó al clatell del son pare.

Hores més tard, la família va denunciar el fet a la Guàrdia Civil de Binèfar, explicant que dos homes emmascarats havien irromput a la casa i havien disparat contra Vila. El jutjat de Fraga es va encarregar del cas en un primer moment, i tota la família hi va acudir en diverses ocasions per declarar. Durant setmanes, els inspectors assignats al cas es van obsessionar amb detall insòlit, inversemblant: tots els membres de la família asseguraven de manera unànime que els assassins van picar al timbre de la porta, que era oberta.

Es va investigar el matrimoni i el seu entorn, es van prendre desenes de declaracions i es va intervenir el telèfon de l’altre domicili familiar, a Montmeló. Entre d’altres coses, es va esbrinar que Joan Vila era un pare cruel i de temperament molt agressiu, que imposava una autoritat desmesurada sobre la seva dona i fills. L’ambient familiar, doncs, sembla que era irrespirable. Després de tres mesos d’investigació, la policia va trobar el desllorigador: la criada. La Neus li havia ofert una gran suma de diners que mai no va rebre, i se sentia traïda. Va ser la primera en confessar, i poc després, ho van fer els dos fills grans. Van explicar el tarannà violent del pare, les seues amenaces de mort constants i la por que els generava tot plegat, motiu pel qual van decidir assassinar-lo.

Aquest programa que s’emet a Catalunya Ràdio des del setembre del 2018, i ha esdevingut un dels espais més celebrats de l’emissora. S’emet els caps de setmana a les 21h, i el presenta i dirigeix el periodista lleidatà Carles Porta. El programa reconstrueix amb detalls, sovint al llarg de diversos episodis, crims diversos que han tingut lloc tant a Catalunya com a la resta del món.

 Vista d’Esplús. /  Viquipèdia

 

 


*Publicat a Temps de Franja n. 143, novembre 2019

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: