Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Veus en el cerç, ara en catàleg

// Carme Messeguer

Me’ls trobava de tant en tant quan, de ben joveneta, endreçava i tornava a endreçar, només per passar l’estona, aquella monolítica llibreria del menjador de quan s’havien casat mos pares: Ana Abarca de Bolea. Obra en aragonés, Al canto’l Zinqueta, de Nieus Luzía Dueso Lascorz, que repetia d’esme sense saber què deia, com fem tots de canalla amb paraules o expressions que no entenem però que intuïm solemnes. Eren uns volums petits, molt manosets, les primeres publicacions del Consello d’a fabla aragonesa de les primeries dels anys 80.

Per això ens va fer molt de goig, a ma mare i a mi, quan la Maite Moret ens va proposar que ma mare fos una de les veus en el cerç de l’exposició d’escriptores aragoneses en aragonès i en català que ella comissariaria en col·laboració amb l’escriptora Julia Ara, al costat d’Ana Abarca de Bolea —àmbit 1. Obrint camí—, Nieus Luzía Dueso —àmbit 2. La represa—, la Carme Alcover, la meua primera mestra de català; l’escriptora consagrada Mercè Ibarz; o l’estimada amiga Susanna Barquín —àmbit 3. Rere l’estela.

Tothom coneixeu l’exposició Vozes en o zierzo / Veus en el cerç / Voces en el cierzo, promoguda per la Direcció General de Política lingüística i la Càtedra Johan Ferrández d’Heredia de la Universitat de Saragossa, que ha itinerat a Saragossa, Jaca, Alcanyís i finalment a Mequinensa i Fraga. En la inauguració de l’exposició a Fraga, dijous 8 de juny a la seu de la Comarca del Baix Cinca, Marco Ibarz —president comarcal en funcions— va destacar la riquesa que suposa el trilingüisme de l’Aragó; Maite Moret va manifestar que havia viscut l’experiència de comissariar l’exposició com un regal per l’oportunitat del tracte amb persones extraordinàries tant de l’organització com les escriptores que la integraven; i Ignacio López Susín, director de Política lingüística, va destacar totes les activitats que havia anat generant paral·lelament el projecte des de la inauguració, l’octubre anterior, de l’exposició al Paranimf de la Universitat de Saragossa: concerts, taules redones, visites escolars… i la web vocesenelcierzo.lenguasdearagon.org on es recullen les biografies de les 34 escriptores, amb els textos seleccionats i els videopoemes dirigits per Vicky Calavia que els acompanyen. L’exposició quedarà permanent al Centre d’interpretació de l’aragonès, al Monestir de Casbas, d’on Ana Abarca de Bolea va arribar a ser abadessa.

I de la mateixa manera que les paraules alades d’Homer van quedar un dia fixades en papir, les veus en el cerç de les nostres escriptores en català i aragonès han quedat recollides en el paper setinat d’un catàleg tan acurat i elegant com l’exposició mateixa. Esperem, ara que es gira tronada, que les veus de les nostres escriptores continuen voleiant lliurement sota la protecció de la insigne abadessa.


Publicat a Temps de Franja n. 158, juliol 2023

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: