Vespre de germanor a la Gala de l’IEBC
// Redacció
Molt de caliu en la gala anual que l’IEBC va celebrar el passat dissabte 10 de desembre al capvespre, al Palau Montcada de Fraga, propiciat per l’assistència de socis i simpatitzants de l’entitat, de representants d’Ascuma —l’entitat germana—, de la redacció de Temps de Franja, del flamant president de l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua, dels premiats i les seues famílies, i un sentiment de satisfacció per tota la feina feta i de neguit alhora per tota la que encara està per fer o per reiterar.
Baix: Julia Cruz / Carles Terès
Conduït pel jove periodista fragatí Adrián Soler, l’acte va començar puntual amb un parlament de Paco Tejero, membre de la junta de l’Institut d’Estudis, que a més de fer el balanç anual de l’entitat, va llançar el missatge —en l’avinentesa de la remodelació del passeig del Cegonyer de Fraga i de la restauració de l’estàtua de La Fragatina— que la dona fragatina ens va llegar no únicament una manera de vestir —el Dia de la Faldeta és «festa d’interès turístic»—, sinó el valor del treball —les dones van ser, fins a inicis del segle XX, les encarregades d’anar a buscar l’aigua al riu en càntirs que portaven al cap— i el tresor de la llengua.
Durant la seua intervenció, Tejero va dedicar un moment a la memòria de Lluís Pau, periodista, melòman, documentalista, creador i crític musical, company de vida de l’escriptora saidinenca Mercè Ibarz, que va traspassar el darrer 3 de desembre.
Tot seguit es va passar a l’entrega de premis, acte central de la celebració. Juani Galan, germana de l’enyorat Josep Galan, va lliurar el «premi Galan 2022 a la normalització lingüística» a l’actor i pagès fragatí Carlos Cabós per la seua participació en la pel·lícula Alcarràs, que va declarar sentir-se especialment afalagat perquè té en alta consideració la tasca que porta endavant l’IEBC.
A continuació es va llegir l’acta del jurat de la XXXIII beca Amanda Llebot a la investigació, que va recaure en el projecte de la veterana Mary Zapater sobre la història de la marca —antiga denominació de les «denominacions d’origen»— «Higos de Fraga», pel caràcter transversal del treball i per haver estat una de les activitats que van definir al seu dia la identitat de Fraga i comarca.
Seguidament, Pep Labat —president de l’IEBC— va fer entrega del «Premi Franja: cultura i territori» 2019 al cantautor de la Codonyera Tomàs Bosque. Labat es va reconèixer deutor del cantautor matarranyenc per haver-li desvetllat la consciència lingüística, mentre que Bosque va agrair el reconeixement interpretant a cappella «La meua pàtria menuda», poema de Desideri Lombarte musicat pel cantautor codonyerenc.
Finalment, Artur Quintana, en tant que president d’Iniciativa Cultural de la Franja, va fer entrega del «Premi Franja: cultura i territori» 2021 al jurista José Ignacio López Susín, Director General de Política Lingüística del Govern d’Aragó, que va donar compte detallat de la feina portada a terme des de l’equip de la DGPL en un parlament pronunciat íntegrament en el català de les nostres comarques.
Com a cirereta del pastís, esclatà la lluminosa i divertida actuació de la jove cantautora fragatina Júlia Cruz, que va interpretar, amb una veu molt personal i acompanyada d’una guitarra elèctrica silent, versions de clàssics catalans (Serrat, Sílvia Pérez Cruz) i cançons pròpies sobre les seues peripècies vitals.
La festa conclogué amb un animat pica-pica als baixos d’entrada del Palau on els assistents van poder departir personalment i fer-se fotos amb els premiats.
Publicat a Temps de Franja n. 156, gener 2023
Tags: Baix Cinca