Rehabilitació del cine Florida de Fraga
// Redacció
Actualment, Fraga no té cap sala de cine ni auditori i la programació cultural del municipi es limita perquè n’hi ha espectacles que no es poden portar a la capital del Baix Cinca. La pèrdua és encara més important si pensem que una generació sencera de joves i grans ha d’agafar el cotxe si volen veure una pel·lícula en pantalla gran perquè han de marxar a Saidí, a Mequinensa o a Lleida.
El problema és conegut i des de fa temps es busquen solucions per part dels diferents governs locals. La darrera proposta ha estat la rehabilitació de l’antic Cine Florida, un local tancat des de fa molts anys i que va ser un important centre cultural a Fraga. Primerament, es va redactar un conveni amb la família Arnau, propietària de la sala, per cedir l’immoble on es troba l’antic Cine Florida i posteriorment es va adjudicar el treball de redacció d’un projecte de rehabilitació.
Fa uns dies, s’ha sabut que l’obra rebrà un nou impuls gràcies a la subvenció del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, convocat pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Els més de 724.000 euros que rebrà Fraga de fons europeus permetran dotar a la ciutat d’un equipament totalment eficient energèticament, a través d’una gestió intel·ligent, i ajudaran a crear un nou espai cultural per a la ciutat.
Alguns dels treballs que es realitzaran seran la substitució de l’actual coberta d’amiant, renovació i substitució del sistema de climatització per aerotèrmia, il·luminació LED de baix consum i introducció de llum natural. En definitiva, una actuació de rehabilitació sostenible que renovarà un edifici que fa molts anys que està buit i no s’utilitza , però, sobretot, també aportarà una solució a una problemàtica arquitectònica, urbana i social.
Santiago Burgos, alcalde de Fraga, ha mostrat la seva satisfacció per l’anunci de la resolució provisional de la convocatòria i ha felicitat novament l’àrea d’urbanisme per tot el treball fet “Fa molt temps que s’està treballant de manera constant i discreta per a treure els projectes i aconseguir Fons Europeus. A poc a poc estem fent la ciutat que tots volem. Vull felicitar un camí més a l’àrea d’urbanisme”.
La data límit d’execució de les obres de rehabilitació és setembre de 2024. Una vegada finalitzat el projecte la ciutat tindrà un teatre i auditori, a més de sala de cinema, un equipament que, com hem dit abans, no existeix a Fraga i que és molt necessari per a un municipi de més de 15.000 habitants.
Publicat a Temps de Franja n. 155, noviembre 2022
Tags: Baix Cinca