Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Quadern de memòria. De Fraga a Mauthausen (1938-1945)*

// Pep Labat

L’Institut d’Estudis del Baix Cinca IEA ha publicat el nou llibre Quadern de memòria. De Fraga a Mauthausen (1938-1945) coincidint amb el 23 d’abril, Dia de Sant Jordi, d’Aragó, de la rosa i del llibre. Es tracta d’una obra que recull els tres quaderns que el fragatí Joaquín Orús Ortín va escriure explicant la seua experiència des de la fugida cap a França després de la derrota republicana durant la Guerra Civil Espanyola fins al seu alliberament del camp de concentració de Mauthausen.

Per aquesta edició, s’ha transcrit la primera part d’aquesta intensa experiència vital (Segona partida), que encara es mantenia escrita a mà i solament s’han corregit els errors ortogràfics més evidents, a l’igual que amb la segona i tercera part (Mauthausen i Continuació de les meues memòries) que ja ens van arribar transcrites per dues persones diferents i per tant, amb dues interpretacions distintes dels texts originals i, amb correccions formals evidents si es comparen amb la primera part. A més, també s’han inclòs fotografies de l’àlbum familiar de l’autor, una contextualització història realitzada per la professora d’Història Susana Balsalobre i una nota informativa sobre uns documents on figura Joaquín Orús, que també s’han adjuntat, procedents del centre de documentació Arolsen Archives. Internacional Centre on nazi persecution ubicat a la ciutat alemanya de Bad Arolsen i a càrrec de Josep San Martín, delegat de l’Amical de Mauthausen a l’Aragó.

Aquesta edició podria ser el punt de partida de la Secció de Recerca i Edicions de l’IEBC IEA per una futura sèrie de narracions autobiogràfiques susceptibles de publicació, conscients de la importància i del valor documental d’unes memòries, com en aquest cas, que han estat condicionades per fets històrics tan rellevants. Per a l’IEBC IEA la difusió d’aquests tipus de material sempre havia set una assignatura pendent perquè les vivències personals no deixen de ser una font d’informació històrica directa malgrat pugui haver-hi distorsions. Fins el moment, l’IEBC IEA no havia materialitzat cap projecte d’aquesta naturalesa de manera directa, únicament, havia recolzat algun projecte com Fem memòria de Saidí de Sonia Ezquerra i Sergio Rivas.

En aquest cas, el contingut principal d’aquest llibre va ser escrit per Joaquín Orús temps més tard a l’exili francès i arranca amb el relat de l’èxode el 1939 cap a França després de la caiguda de Catalunya, de part de la població civil i part de l’exèrcit republicà, del qual Joaquín formava part. Ara bé, s’ha cregut oportú posar al títol De Fraga a Mauthausen (1938-1945) perquè, encara que ell no faci cap referència explícita en el manuscrit a la partida des de la capital del Baix Cinca cap a Catalunya, sabem, per testimonis familiars, que el seu periple va començar amb la decisió del jove Joaquín d’abandonar els pares i dos dels germans, els quals es trobaven refugiats per la guerra a la masia familiar, davant la imminent caiguda de Fraga en mans de l’exèrcit nacional el 1938, per tal de no acabar allistat a l’exèrcit rebel, lluitant per una ideologia contrària a la seua i, a més, contra el seu propi germà gran, que ja feia temps que era combatent al front republicà.

A més, a través d’aquest projecte, l’IEBC IEA contribueix a la recuperació de la memòria històrica tancant el cercle vital de Joaquín Orús que, conjuntament amb altres deportats a Mauthausen, va acordar que tots aquells que sobrevisquessin a aquell infern tindrien l’obligació de contar tot el que havia passat al camp de Mauthausen.

La sobrecoberta i coberta del llibre. A sota, una de les fotos que il·lustren les memòries / IEBC-Hereus Joaquín Orús


*Publicat a Temps de Franja n. 153, abril de 2022

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: