Gran Recapte 2018
Menús temàtics dela Fàbrica de Solfa

Presentació a Fraga el llibre de J. M. Calvo ‘Dentro de poco os podré abrazar’*

// Josep San Martín Boncompte**

El dia 11 de novembre la Delegació de l’Aragó de l’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya, va organitzar a la sala d’actes del Palau Montcada de Fraga la presentació del llibre: Dentro de poco os podré abrazar. Supervivientes aragoneses de los campos nazis. El delegat a l’Aragó de l’Amical, Josep San Martín, feu la presentació de l’autor del llibre, Joan M. Calvo Gascón, que exposà en una xerrada amena el contingut del llibre que ha estat editat amb la col·laboració del Govern d’Aragó.
Joan M. Calvo forma part de la Junta de l’Amical i és un dels experts més destacats en l’estudi de la deportació dels aragonesos als camps nazis. És autor també del llibre Itinerarios e identidades, Republicanos aragoneses deportados a los campos nazis, editat per Amarga Memoria del Govern d’Aragó l’any 2011.
El llibre que ens va presentar en Joan aquest novembre a Fraga, conté les biografies d’una dotzena d’aragonesos deportats als camps nazis que van sobreviure a la deportació. Entre aquesta dotzena hi ha un parell de biografies que corresponen a dos deportats de la Franja: Salvador Benítez Griñó, originari de Vall-de-roures, i el fragatí Dámaso Ibarz Arellano, tots dos deportats al camp de Mauthausen. Precisament, el títol del llibre és una frase extreta de la carta que Dámaso va escriure a la seva família en ser alliberat de Mauthausen. És una frase que ens mostra la contradicció que es fa patent també en les altres biografies i en les dels nombrosos republicans deportats supervivents dels camps nazis. Havien estat alliberats, havien aconseguit sobreviure a l’infern més inimaginable i, en aquell moment que la joia de la llibertat es feia realitat, també els colpejava la impossibilitat de completar l’alegria que els deportats d’altres països sí que podien gaudir en aquells moments: ells no podien retornar a casa, la dictadura franquista seguia present a Espanya i feia impossible un retorn ràpid i joiós. Les famílies haurien de continuar patint la separació forçada, tot i saber que els seus éssers estimats estaven vius!

L’autor en un moment de la presentació. / Josep San Martín

Aquest llibre, que surt a la llum quan estem a punt de commemorar els 75 anys de l’alliberament dels camps nazis, és un recordatori d’aquests fragments de vides truncades pel nazi-feixisme. Malauradament, el silenci que imposà el franquisme sobre tantes víctimes, ha continuat encara durant els anys de democràcia; no s’ha fet prou per retornar-los la dignitat i el reconeixement que mereixen. Estem en deute amb tots ells i totes elles. Cal fer un esforç perquè no es perdin en l’oblit molts testimonis encara inèdits i desconeguts. Aquest llibre és un testimoni més que evitarà que una dotzena de republicans i republicanes aragonesos deportats als camps nazis, restin oblidats.
Cal agrair als familiars dels protagonistes biografiats en aquest llibre les seves aportacions per tal d’ajudar a refer la memòria. Cal destacar que a la presentació del llibre a Fraga hi assistiren la Maria Ibarz, germana del deportat Dàmaso i un nebot seu, el José Luis Escuer, als que agraïm les seves aportacions per tal de confeccionar la biografia del seu familiar.
Des de l’Amical de Mauthausen i altres camps, fem un esforç permanent per donar a conèixer cadascun i cadascuna del republicans i republicanes que patiren la deportació. En concret, un dels projectes que avui ja és una realitat és el web dels 1008 aragonesos i aragoneses deportats i deportades, i es pot consultar en questa adreça: www.aragonesesdeportados.org

 


*Publicat a Temps de Franja n. 144, gener 2020

**Delegat a l’Aragó de l’Amical de Mauthausen i altres camps

 

Vols compartirShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Tags:

Trackback des del seu lloc.

Deixa un comentari

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Major, 4. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: