Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Pla de recollida selectiva de residus orgànics

// Redacció

El 26 d’octubre, l’empresa ARUM Consultoria Ambiental S.L.O. i el president de la Comarca, Marco Ibarz, van presentar l’estudi “Compostatge+Sostenible” sobre la recollida selectiva de residus orgànics al Baix Cinca. El document, subvencionat per la Diputació d’Osca, serà pres com a base per a conèixer la realitat de la recollida de la fracció orgànica als municipis de la Comarca.

Marco Ibarz i representants de l’empresa ARUM a la seu de la Comarca a Fraga / Comarca del baix Cinca

Gràcies al treball dels tècnics implicats en el projecte s’han aconseguit les dades necessàries per a poder prendre la millor decisió a l’hora de millorar el servei a la Comarca. Segons el resultat de l’estudi l’opció òptima per a implantar la recollida de la fracció orgànica és la instal·lació del cinquè contenidor en totes les localitats analitzades. La implementació d’aquesta mesura suposarà una inversió de 95.628,15 €., de moment 86 contenidors als pobles i després 166 a Fraga quan la recollida arribe a la capital del Baix Cinca.

Per altra banda es van valorar d’altres mesures com organitzar el compostatge comunitari per a les poblacions de menys de 500 habitants, però finalment es va descartar perquè implicava una inversió econòmica massa elevada.

Les conclusions de l’estudi indiquen que amb la col·locació del cinquè contenidor, la Comarca del Baix Cinca complirà l’obligatorietat d’implantar la recollida separada dels residus orgànics abans del desembre del 2023. Segons el President, aquest sistema de recollida suposarà un canvi que implicarà molta feina, noves adaptacions i una gran labor de sensibilització per a conscienciar a tota la població.

Així que als quatre contenidors de residus convencionals se’ls unirà ara a les poblacions més petites del Baix Cinca el contenidor marró, un sistema que ja funciona des de fa anys a Espanya i des de fa dècades a altres països europeus. Per exemple a França, la població recicla la matèria orgànica d’una manera sistemàtica, sense que aquest fet supose cap problema, perquè ho consideren una cosa normal que s’ha de fer pel bé de tothom. Des de diverses associacions consultades, s’admet que des de les administracions s’hauria d’explicar molt bé el procés que s’implementarà al Baix Cinca i s’hauria d’afavorir d’alguna manera a la gent que ho fa bé, per mitjà de rebaixes d’impostos, per exemple. En general, es considera positiva aquesta mesura, però també s’espera que aquesta aposta ferma per la recollida selectiva de la fracció orgànica s’acompanyi d’ajuts i es faci d’una manera pràctica perquè la normativa i la legislació en matèria de recollida selectiva o reciclatge de residus és cada camí més exigent i estableix uns objectius més ambiciosos. Respecte al mètode del contenidor marró, que és el que ha triat la Comarca per al nostre territori, també ens han manifestat des d’alguna associació ambientalista, que la tendència europea és la de reduir contenidors i optar més per compostatge col·lectiu, però que la mida presentada pot ser un pas positiu i una eina de gestió i sensibilització molt potent. 


Publicat a Temps de Franja n. 155, novembre 2022

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: