Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

Pagesia i temporalitat a Fraga

// IEBC-IEA

Dissabte 26 de setembre va tenir lloc a Fraga una nova edició de la Jornada Cinga, Fòrum econòmic i social, dedicat en aquesta ocasió al tema «Pagesia i temporalitat: un altre camí».

La jornada va arrencar amb la projecció del documental, codirigit per Clara Barbal i Pablo Rogero, El cost de la fruita (2020), que dona veu als treballadors de la fruita —temporers i pagesos— de la comarca del Segrià; un documental basat en el llibre La pell de la frontera (2014), de Francesc Serés, que intervé en el documental com a veu en off.

Tot seguit es va desenvolupar una taula redona de tema social —introduïda per la ponència de l’antropòloga social Beatriz Ródenas (vinculada a l’Unizar) sobre fructicultura i migració— en què des de Serveis socials de Comarca, diferents entitats assistencials —Cáritas, Creu Roja i Fundación Cruz Blanca— i Alcaldia de Fraga es va exposar com s’havia abordat l’atenció als temporers en una campanya complicada per l’emergència sanitària i en què totes les parts van estar d’acord que cal preparar des d’ara la gestió coordinada de la campanya següent per trobar-hi una solució definitiva.

La taula de tema econòmic es va centrar en com millorar l’eficiència de la producció fructícola, amb una ponència de l’enginyer agrícola Ignasi Iglesias —investigador de l’IRTA durant dues dècades— i la participació de sindicats agraris i comercialitzadors.

Van cloure la matinal Carmel Mòdol, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya, i Jesús Nogués, director general de Desenvolupament rural del Govern d’Aragó. A més de destacar la rellevància de coordinar esforços tant per a produir com per a comercialitzar la fruita, es va manifestar que més enllà d’apostar per una agricultura ecològica i sostenible, cal posar en relleu el valor de l’agricultura familiar com a vertebradora de territori.

El programa es va completar amb una visita a l’antiga colònia vitícola de San Antón, fundada al “Plla” de Fraga a finals del segle XIX (1880) i que va estar en rendiment fins a l’arribada de la fil·loxera a la comarca a principis del segle XX.

La jornada es va desenvolupar en la seu de la Comarca del Baix Cinca i també es va poder seguir en directe a través de la pàgina de Facebook de l’IEBC (facebook.com/BaixCinca).

 

Diversos moments del Cinga Fòrum 2020. / Carme Messeguer

 

 

Tags:

Trackback from your site.

Comments (2)

  • Avatar

    Glòria Francino Pinasa

    |

    Segur que van estar molt bé totes les intervencions. La pagesia no s’ha de deixar perdre. Cuidem la naturalesavi mantinguem la vida als pobles.

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: