Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Museus de Mequinensa tanca el primer quadrimestre de l’any amb 2.000 visitants

// Ajuntament de Mequinensa

La xifra representa la meitat del total registrat el 2017. Abril, amb prop de 900 visites, ha estat el mes que n’ha registrat un nombre més gran.

Les xifres de visitants als Museus de Mequinensa s’han disparat en aquest primer quadrimestre de l’any fins als 2.000. Aquesta xifra representa la meitat del total de visites registrades durant l’any 2017 pel que s’espera que el 2018 es batin tots els rècords d’afluència de públic a aquesta instal·lació que a final d’any complirà 8 anys de vida i que a poc a poc va afegint novetats. Abril ha estat el mes que més visites s’han rebut amb prop de 900.
Durant aquests quatre mesos, 176 persones han visitat el Castell de Mequinensa, propietat d’ENDESA, 80 han recorregut els carrers del “Poble Vell”, l’antic nucli urbà de la localitat desaparegut per la construcció de l’embassament de Riba-roja, a la ruta literària que segueix els passos de l’escriptor de la localitat Jesús Moncada i 165 persones han pernoctat en l’Alberg Municipal “Camí de Sirga”.
Aquesta instal·lació, amb capacitat per a 80 persones, està ubicada a la primera planta del Museu de la Història, al costat del Museu de la Prehistòria i del Museu de la Mina, que ha estrenat audiovisuals que es projecten sobre la roca per ajudar els visitants a comprendre les tècniques utilitzades en la conca minera de Mequinensa durant 150 anys per a l’extracció del lignit i que properament incorporarà novetats com la posada en marxa d’un tren miner que circularà per l’interior del Museu transportant als visitants.
Paral·lelament Museus de Mequinensa ha acollit diferents activitats com la celebració del Dia Internacional de l’implant coclear a Aragó i de “Sant Jordi al Poble Vell”, amb una exposició fotogràfica i el concert de la Banda Municipal de Música de Mequinensa i de l’Agrupació Coral de Mequinensa, o la presentació del llibre Los que dejaron su tierra. Crónicas de la Despoblación en Aragón, obra de 7 periodistes de l’edició aragonesa de eldiario.es.
A més ha organitzat els anomenats “Dissabtes Prehistòrics”, una sèrie de tallers que tenien com a objectiu posar en valor i difondre el patrimoni trobat a la localitat i declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, i la segona edició del concurs de fotografia “Mequinensa de foto “; la decisió es donarà a conèixer el breu. La passada setmana Museus de Mequinensa va participar activament en la celebració de la Museum Week i està ultimant les activitats que se celebraran amb motiu del Dia dels Museus el 18 de maig.

 


El Museu de la Mina./ Ajuntament de Mequinensa

Museus de Mequinensa
El Museu de la Mina, una galeria d’un quilòmetre excavada als peus del Castell de Mequinensa totalment accessible, explica al detall tots els sistemes d’explotació de lignit i la maquinària utilitzats en les mines de la localitat al llarg de més d’un segle i mig.
El Museu de la Història repassa la història del municipi a través de la influència que l’aigua ha tingut per a la població així com el tràgic final, per la construcció de l’embassament de Riba-roja, que va suposar per a la seva vila mil·lenària. A més disposa d’un espai dedicat a la figura de l’escriptor de Mequinensa Jesús Moncada, autor d’obres com El cafè de la Granota o Camí de Sirga, i d’un espectacular mural de 12 metres de llarg per 2,5 d’alt que reprodueix una fotografia de la façana fluvial de la Mequinensa de principis del segle XX cedit per l’Ajuntament d’Amposta.
Al Museu del Passat Prehistòric es poden visitar les reproduccions d’alguns dels jaciments arqueològics més importants trobats en el terme municipal, alguns d’ells submergits sota les aigües de l’Ebre.
Els visitants, a més, podran visitar els carrers del “Poble Vell”, el traçat s’ha recuperat per convertir-se en el Parc de la Memòria on s’organitzen rutes literàries basades en la literatura de Jesús Moncada, en les obres del qual roman viu el record de l’antiga Mequinensa, on va néixer i va viure l’escriptor.
L’Alberg Municipal “Camí de Sirga” es troba situat a la planta superior de l’edifici de les Antigues Escoles de l’antiga població de Mequinensa, construït el 1927. Totalment remodelat i equipat, tenen una superfície útil de més de 600 metres quadrats repartits en 12 habitacions, amb un total de 80 places.

 

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: