Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Mequinensa acull l’acte central de la celebració del Dia de la Llengua Materna a Aragó

L’acte coincideix amb la celebració del 35è aniversari de la Declaració de Mequinensa

// Ajuntament de Mequinensa

Les activitats programades es desenvoluparan entre dissabte 23 de febrer, amb una presentació d’un dels treballs premiats en el I Premi d’Investigació Jesús Moncada, i diumenge 24 de febrer, amb l’acte oficial.

El passat 1 de febrer es va complia el 35è aniversari de la coneguda com a Declaració de Mequinensa signada per 17 alcaldes d’altres tants municipis catalanoparlants d’Aragó: Areny, Benavarri, Bonansa, Calaceit, la Codonyera, Favara, Fraga, Mequinensa, Montanui, Nonasp, el Pont de Montanyana, Tolba, Torrent de Cinca, Vall-de-roures, Valljunquera i Saidí, i en què va participar José Bada, qui va ser conseller de cultura de l’executiu aragonès. Coincidint amb aquesta efemèride, Mequinensa acollirà l’acte central de la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna d’Aragó el diumenge 24 de febrer al migdia a la Sala Goya de la localitat.

El document reconeixia que a Aragó es parlen diferents llengües com el català, i que aquesta “pertany al patrimoni cultural aragonès”. Es proposava, entre altres qüestions, desenvolupar “mesures concretes per aconseguir la normalització lingüística d’Aragó” i l’ensenyament optativa del català “a les escoles i centres d’Ensenyament dels municipis de la Franja Oriental d’Aragó que ho demanin”.

Les activitats es desenvoluparan amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna i de la commemoració del 35è aniversari de la Declaració de Mequinensa començaran el dissabte 23 de febrer a migdia al Centre d’Estudis Jesús Moncada, on es durà a terme la presentació oficial d’un dels dos treballs guardonats en el I Premi d’Investigació Jesús Moncada: Memòria, oralitat i ironia a la narrativa de Jesús Moncada, obra d’Artur Garcia Fuster.

Diumenge, l’acte central, que començarà al migdia, començarà amb una benvinguda, a càrrec de Magda Godia, alcaldessa de Mequinensa. Continuarà amb la lectura de la Declaració de Mequinensa a càrrec de persones nascudes el 1984, any de la seva signatura. A continuació es projectarà el vídeo Totes les llengües maternes de l’institut, elaborat pels alumnes de l’IES Joaquín Torres de Mequinensa, que seran els encarregats d’una lectura de textos de Jesús Moncada. La cloenda anirà a càrrec d’Ignacio López Susín, director general de política lingüística del Govern d’Aragó. L’acte es tancarà amb l’actuació de la Rondalla del Poble.
No seran els únics actes que se celebren a Mequinensa coincidint amb el Dia Internacional de la Llengua Materna. Durant el mes de febrer els centres escolars de la localitat, el Col·legi d’Infantil i Primària Maria Quintana i l’IES Joaquín Torres, han desenvolupat diverses activitats entre les quals es troben l’elaboració d’un recull de malnoms o d’un vídeo a més d’altres propostes culturals que giren al voltant del català.

 

 

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: