L’esperit de Moncada tornà a la seua antiga editorial*
// Redacció
Lo passat onze de març va tindre lloc, a la seu de la Fundació Tàpies, al carrer d’Aragó 255, de Barcelona, la presentació del número de març de la revista Sàpiens on s’hi recull un seguit de textos relacionats amb Mequinensa, l’escriptor Jesús Moncada i, en especial, fragments de la inacabada novel·la Dante S.A., obra pòstuma de l’autor de Camí de sirga.
Un moment de la presentació. / Mercè Biosca
L’acte, en el que van intervenir els escriptors Jaume Cabré i Xavier Moret, es va convertir en un homenatge sentit i entranyable dels amics de Moncada i la gent de la cultura a l’escriptor mequinensà. Desenes de convilatans, encapçalats per la seua alcaldessa, Magda Gòdia, vinguda del poble per a l’ocasió, no van faltar a la cita. També cal ressaltar la presència de Rosa Moncada, la germana de Jesús, que amb la seua habitual generositat va cedir la publicació a la revista Sàpiens de tres capítols fins ara inèdits de Dante S.A.
Jaume Cabré començà la seua intervenció llegint la primera frase de la novel·la moncadiana La galeria de les estàtues: “A l’ínclita, catòlica i gairebé immortal ciutat de Torrelloba, el sol eixia per l’est”.
Per a Cabré “aquesta era una frase plena d’ironia inspirada en les que solia emprar en Pere Calders, company de Moncada a l’editorial Montaner y Simón, de qui va rebre l’empenta per decidir-se a escriure”.
Aquesta editorial, on tots dos van treballar als anys seixanta i setanta, va tenir la seu en una antiga fàbrica modernista que avui és la Fundació Tàpies, on es va fer l’acte.
Cabré considerà que l’element definitori de la frase no era l’evidència que el sol sortís pe l’est, sinó el gairebé. La ciutat de Saragossa amagada sota el nom de Torrelloba, no era immortal, tot i que així figura en els títols i escuts oficials, sinó que “li faltava una mica”.
L’escriptor, nascut al poble vell de Mequinensa, “va bastir —segons Cabré— una de les millors obres de la literatura catalana del segle XX, en què destaca Camí de sirga.”
El periodista Xavier Moret, que en va ser amic de Jesús, va considerar que la novel·la Dante S.A. no es podia publicar, “perquè ell no l’havia donat per acabada”, però aquests fragments seleccionats per la revista Sàpiens “estaven bé per fer-ne un tast”.
Alguns d’aquets fragments van ser llegits a les acaballes de l’acte pels actors Ferran Aixalà, Eduard Muntada, i Carles Martínez. L’homenatge el va cloure, en nom del president Quim Torra —que no hi va assistir per la situació sanitària que vivim—, la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, que va recordar les 21 llengües a què s’ha traduït l’obra de l’escriptor.
Com va assenyalar en una esplèndida crònica a la Vanguardia Magí Camps, “Torrelloba es va quedar amb el gairebé, però, gràcies a Jesús Moncada, Mequinensa i la seva gent sí que han assolit, com ell mateix, la immortalitat.”
Un nodrit nombre de Mequinensans, encapçalat per l’alcaldessa Magda Godia, presents a l’acte d’homenatge a Moncada. / M. B.
*Publicat a Temps de Franja n. 145, abril 2020
Tags: Baix Cinca
Trackback from your site.
L’esperit de Moncada tornà a la seua antiga editorial* » Temps de Franja - La Franja
| #
[…] Source: L’esperit de Moncada tornà a la seua antiga editorial* » Temps de Franja […]
Reply