Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

L’abril Cultural de l’IEBC

// IEBC – IEA

Durant el passat mes d’abril, l’Institut d’Estudis del Baix Cinca va programar diversos actes per contribuir a aquesta festa de la cultura que és Sant Jordi.

Així, dimarts dia 17, a les 20:30, presentava el volum Traces d’un passat llunyà (el número 11 de la col·lecció d’història Gallica Flavia) de l’historiador resident a Mequinensa Jacinto Bonales, que va merèixer un accèssit en la XXV convocatòria de les Beques Amanda Llebot.

 



Presentació de Traces d'un passat llunyà, de Jacinto BOnales (dreta), amb Josep Labat (esquerra). / Ramon Mesalles

 

Segons va explicar el mateix Bonales en una suggeridora exposició, el seu treball és un viatge a través del temps, des de l’Edat de Bronze fins a la conquesta cristiana de la comarca, reconstruint el paisatge històric a partir de l’empremta humana. Tot seguit, l’IEBC va presentar la recreació de l’estatueta d’un Dofí de marbre cavalcat per Eros trobat a Vil·la Fortunatus i actualment en el Museu de Huesca. Com va precisar Marina Barrafón, responsable de la secció de Patrimoni, es tracta d’una recreació perquè és hipotètic (encara que molt probable) que el cap d’Eros procedent del mateix jaciment fos la figureta que cavalqués el dofí. La recreació s’exposarà en el Museu del mateix Palau Montcada.



Presentació de la reproducció de l'estatueta trobada a Vil·la Fortunatus. / Ramon Mesalles

 



Tere Ibars Sarrau en un moment de la presentació del seu treball. / Ramon Mesalles

També en la sala d’actes del Palau Montcada, a les vuit del vespre del divendres dia 20 i en col·laboració amb l’Ajuntament de Fraga, es va presentar el treball Una dona de faldetes en el París de 1937 (accèssit en la XXVII convocatòria de les Beques Amanda Llebot). L’autora de la investigació ha estat la fragatina, professora d’Educació visual i plàstica en l’IES Bajo Cinca de Fraga, Tere Ibars Sarrau, que en una molt documentada i didàctica presentació va explicar la recerca que havia portat a terme des que va descobrir, en una maqueta del Pavelló Espanyol en l’Exposició Universal de París de 1937 exposada en el Museu Reina Sofía de Madrid, la fotografia d’una fragatina formant part del fotomuntatge que representava Aragó. En concloure la seua exposició, Ibars va apel·lar a la col·laboració del públic per a identificar la persona que apareix en la fotografia, que no ha pogut arribar a determinar a pesar de la seua exhaustiva investigació.

Com en anys anteriors, l’IEBC-IEA, va posar parada en els Jardins de l’Alcavó aprofitant el Dia del Llibre. Enguany va comptar amb la presència de l’autor de Saidí Màrio Sasot, que va signar exemplars del seu flamant Espills trencats.



Presentació d'Espills trencats a càrrec del seu autor, Mario Sasot. / Ramon Mesalles

 

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: