Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

La mequinençana Pilar Arbiol guanya el VI Concurs de relats “Comarca del Baix Cinca”

// Felip Berenguer*

El passat 13 de desembre va tindre lloc a la sala d’actes de la seu de la comarca del Baix Cinca l’acte de lliurament del VI Concurs Literari Comarca del Baix Cinca. En l’edició 2019 del guardó, dotat amb 1.250 euros, han participat un total de 17 autors, 11 en categoria d’adults i 6 en la d’infantil i juvenil.

En categoria adults, l’escriptora de Mequinensa Pili Arbiol ha estat la guanyadora del concurs, amb l’única obra de les dos categories presentada en català, una de les llengües en les que es podien presentar els treballs junt amb la llengua castellana. Es tracta del relat Un vestit d’aigua en el qual l’autora ha volgut reflectir com “un fet desconegut i oblidat del passat pot arribar a marcar una persona”. Ho fa a través d’una vella caixa de records que rep la protagonista, a través de la qual “descobreix un passat desconegut que es fa present al lector”. Aquest premi té una aportació econòmica de 400 euros.

El segon premi en aquesta categoria, dotat amb 250 euros, el va guanyar Irene Sanjuán, de Ballobar, amb el relat “Casa Fauca”. La seva mare, Merche Navarro, que recollia el premi en lloc de la guanyadora explicà que l’obra narra “la història d’un home que no vol enfrontar-se a la seva memòria”. Tatiana Hernando, de Fraga, va aconseguir el tercer premi, dotat amb 150 euros, amb el relat “Lo que queda después de la tormenta” en el que l’autora parla d’una relació “que no és molt equilibrada i en la qual, quan sorgeixen els problemes, un dels dos és més perjudicat”.

En categoria juvenil, el primer premi, dotat amb 200 euros, va ser per al relat curt “Cazador de cobardes” d’Eduardo Ara, d’Osca. Es tracta d’un relat anti-bel·licista situat en una terra fantàstica en la qual “un home que s’allista a l’exèrcit es converteix en un gran soldat i veu que no tot és tan bell com sembla”. El segon premi, dotat amb 150 euros, ha estat per a “Pluma de cuervo” de l’escriptor de Saidí Andrés Font “basat en una persecució policial que acaba en una profunda conversa entre un policia i una lladre”. Xavier Labat, de Fraga, aconseguí el tercer premi, dotat amb 100 euros, amb el relat curt “La favela” una història amb moralitat ambientada al Brasil en la qual “dos joves surten d’una situació de perill” i amb la qual el protagonista reflexiona sobre el seu futur personal “i s’adona que el seu alliberament pot vindre a través dels estudis”.

A la Gala, Alejandro Poy, conseller comarcal de cultura, que estava acompanyat de Marco Ibarz, president de la Comarca del Baix Cinca, destacà que l’objectiu d’aquest certamen és “fomentar la cultura i en aquest cas, l’escriptura juntament amb la lectura, un binomi que s’alimenta mútuament”.

El jurat d’aquesta edició estava format pel professor i periodista Màrio Sasot, l’escriptora Ana Ballabriga i la bibliotecària Rosa Bérniz.

L’acte finalitzà amb l’actuació del duo poètic-musical format per Héctor Castellanos (veu i percussions vàries) i Nicolás Mora (guitarra elèctrica) amb el seu espectacle “Soledad pública”.

 

Les guanyadores del concurs d'adults. / Sisco Castany - Ajuntament de Mequinensa

 Els guanyadors del concurs juvenil. / S. C. - A. M.

 Actuació de duet Soledad pública. / S. C. - A. M.


*Publicat originalment al blog Mas de Bringuè

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: