Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

La mel, de Mequinensa a Damasc

// Berenguer de Mussots

Entre el 30 de setembre i el 8 d’octubre s’ha dut a terme a Mequinensa tota una sèrie d’activitats al voltant de l’univers de l’abella a càrrec de l’associació cultural local Coses del Poble dins del marc de Kultura al Karrer 2023. Entre aquestes activitats cal comptar l’exposició de l’apicultura —pretèrita i present— «De Mequinensa a Damasc» a propòsit de les eines i els estrits tradicionals i actuals,

Cartell i imatges dels diferents actes / Coses del poble

acompanyats de nombrosos plafons didàctics i descriptius de la història, el comerç i el lèxic relacionats amb el món de l’abella. Uns plafons confeccionats a partir dels textos, recollits en el catàleg de l’exposicíó, redactats per Miguel Ibarz pel que fa a la mel i l’abella a l’antigor; per Jacinto Bonales sobre el comerç de la mel de Mequinensa al llarg i ample del mediterrani medieval, de Mequinensa a Damasc i el Magreb; per Hèctor Moret sobre el lèxic mequinensà de l’apicultura tradicional; i la publicació pòstuma del text La colmena de Paquito Copons.

També cal esmentar la xarrada «Les abelles i la mel» a càrrec de Carlos Sanjuan, de l’empresa melera i mequinensana La Galinda, a propòsit de l’apicultura moderna i la comercialització dels productes de l’abella. I per finalizar aquesta breu nota, només ens cal esmentar la realizació de diversos tallers de confecció manual de veles, espelmes, per la canalla escolar i extraescolar.


Publicat a Temps de Franja n. 159, novembre 2023

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: