Gran Recapte 2018
XI Campus de música tradicional EBREFOLK

Jornada Cinga Fòrum: “Pagesia i temporalitat: un altre camí”

// Institut d’Estudis del Baix Cinca

Un any més us convidem a la Jornada Cinga Fòrum, aquest any amb el títol “Pagesia i temporalitat: un altre camí”, que es celebrarà el dissabte 26 de setembre a la seu de la Comarca del Baix Cinca.
La pandèmia del COVID-19 en què ens veiem immersos ha tornat a posar en primera plana una problemàtica latent, que es reprodueix recurrentment des que les explotacions agràries de les nostres comarques han anat evolucionant en un món cada vegada més globalitzat.
Ens trobem a la zona 0 de la situació, en la cruïlla entre comarques on la crisi sanitària s’ha afegit a la crisi humanitària de les migracions a gran escala i a un àmbit agrari i ramader que lluita per sobreviure a les transformacions econòmiques mundials.

En realitat, el binomi pagesia-immigració és el nus de confluència de problemàtiques pròpies i complexes que superen l’àmbit d’acció local o comarcal. Tanmateix, com a comunitat que ens toca viure aquesta situació de manera recurrent, no podem tancar un altre camí l’episodi en fals.
Des de l’Institut d’Estudis del Baix Cinca – IEA pensem que tenim davant nostre una oportunitat per conèixer i analitzar el problema escoltant les veus de les persones que el viuen de més a prop i, sobretot, per abordar-lo i formular propostes, perquè estem convençuts que entre tots podem trobar-hi un altre camí.
Us avisem que l’aforament per la jornada Cinga Fòrum del dissabte 26 de setembre, ja és complet, per tant es podrà seguir per la pàgina de facebook de l’Institut d’Estudis del Baix Cinca: facebook.com/BaixCinca:

PROGRAMA

LA BENVINGUDA
9:30 Presentació de la jornada a càrrec de Pep Labat, president de l’Institut d’Estudis del Baix Cinca – IEA; salutació de Marco Ibarz, president del Consell Comarcal de la Comarca del Baix Cinca; i salutació de Carmen Costa, alcaldessa de Fraga.
LA IMATGE
9:45 Projecció del documental «El cost de la fruita», de Clara Barbal i Pablo Rogero. Introdueix: Marina Barrafón, membre de l’IEBC–IEA. Presenta: Clara Barbal, codirectora.
11:00 Pausa i piscolabis amb fruita
LA PERSPECTIVA SOCIAL 11:20 Ponència: “Fruticultura, migración y género: explorando en los enclaves rurales del Bajo Cinca”, a càrrec de Beatriz Ródenas, antropóloga social (UNIZAR) i tècnic de polítiques migratòries en l’administració local
Taula redona amb la intervenció de:
Delegació de l’àrea de Serveis socials de la Comarca del Baix Cinca
Juan Rico, treballador social de Cáritas diocesana Barbastro – Monzón
Rosa Colea, treballadora social de Cruz Roja al Baix Cinca
Neus Prats, treballadora social de Fundación Cruz Blanca al Baix Cinca
Carmen Costa, alcaldessa de Fraga
Moderadora: Carme Messeguer, membre de l’IEBC–IEA
LA PERSPECTIVA ECONÒMICA
12:30 Ponència: “Un model eficient de fructicultura”, a càrrec d’Ignasi Iglesias, dr. enginyer agrònom, ex-investigador IRTA i director tècnic d’Agromillora
Taula redona amb la intervenció de:
Carmelo Casas, president d’Excofrut, Associació Professional de Fruites i Hortalisses d’Osca
Óscar Moret, responsable de fruita del sindicat Unión de Agricultores y Ganaderos de Aragón (UAGA)
David Borda, cap sectorial de fruita dolça de l’organització Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC)
Jesús Nogués, director general de Desenvolupament Rural del Govern d’Aragó
Carmel Mòdol, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya
Carmen Costa, alcaldessa de Fraga
Moderadora: Susanna Barquín, membre de l’IEBC–IEA
LA CLOENDA
13:30 Carmel Mòdol, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya; Jesús Nogués, director general de Desenvolupament Rural del Govern d’Aragó; Pep Labat, president de l’IEBC-IEA
PATRIMONI AGRÍCOLA
17:00 Visita a l’antiga colònia vitivinícola de San Antón, una experiència de colònia agrícola a la comarca del Baix Cinca, a càrrec de Paco Tejero i Ramon Mesalles, membres de l’IEBC–IEA. (punt de trobada: el Ventorrillo)

 

Tags:

Comentaris (1)

Els comentaris estan tancats

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: