Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

Jaume Arbiol guanya el premi Jesús Moncada amb una recerca sobre la Mequinensa del XIX*

// Màrio Sasot

Mequinensa 1808-1898: 90 anys del segle XIX del mequinensà llicenciat en Història Jaume Arbiol Agné, va ser triat pel Jurat com a guanyador entre les quatre propostes presentades, de l’edició de 2020 del Premi de Recerca Jesús Moncada que organitza l’Ajuntament d’aquesta vila.

En el transcurs de l’acte, que degut a la pandèmia va ser retransmès pel canal local de televisió i a través de xarxes socials, Antonio Sanjuan, alcalde en funcions, va agrair «el difícil treball» del Jurat i va felicitar els autors dels quatre treballs, amb esment especial al premiat.

Darío Vidallet, regidor de cultura i president del Jurat en substitució de Magda Godia que es recuperava d’una intervenció quirúrgica, explicà que «Jesús Moncada va posar Mequinensa al mapa de la literatura i la llengua en català» i va lamentar que la crisi sanitària hagués retardat la commemoració del cinquantè aniversari del trasllat del «Poble Vell» a l’actual nucli urbà per la construcció dels embassaments de Riba-roja i Mequinensa.

Andreu Coso, en nom del Jurat format per Chusé Aragüés, Carme Alcover i Ramon Sistac, va destacar del treball premiat «la seva aportació a l’estudi i recerca de la història de Mequinensa, recollint nous continguts a una època del segle XIX que Jesús Moncada recrea àmpliament en la seva bibliografia».

El guanyador, Jaume Arbiol, que també va intervenir per videoconferència en l’acte, va agrair la concessió del Premi, i va explicar que la idea del treball va néixer en 1999 mentre estudiava segon curs de carrera a la Universitat de Lleida, en concret en l’assignatura d’Història Contemporània d’Espanya. «Ens vam adonar de les dificultats que va viure la nostra zona en el segle XIX, una època apassionant». El treball s’inicia en 1808 amb la construcció de l’església de la localitat en l’antic nucli urbà, el «Poble Vell», i amb l’entrada de les tropes franceses a la zona. Després recorre episodis com l’arribada de la pesta groga, amb nombrosos afectats a la localitat, les cruentes guerres carlistes o els problemes amb la justícia d’alguns mequinensans en la segona meitat del segle, fets aquests últims reflectits també en la novel·la de Jesús Moncada Estremida memòria.

El III Premi de Recerca Jesús Montcada té una dotació econòmica de 3.000 euros i es va crear per a «impulsar el prestigi de la cultura i la història com a eines de recerca, desenvolupament i innovació a partir del treball interdisciplinari, amb la creença que tota societat que vol avançar ha de mirar al seu passat, prendre consciència del seu present i projectar- se cap al futur, així com per a situar a Mequinensa com a epicentre cultural de referència».

Jaume Arbiol. / Ajuntament de Mequinensa

 


*Publicat a Temps de Franja n.148, gener 2021

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: