Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

IX Ecomarxa d’Ecologistes en Acció*

// Redacció

L’organització ecologista va començar l’edició de l’Ecomarxa d’enguany a Fraga, capital del Baix Cinca. Més de 60 ciclistes van arribar lo dia 7 de juliol des de tot el país i es van concentrar al IES Bajo Cinca on van preparar les dos etapes que van fer per la zona i van poder assistir a xerrades i activitats relacionades en lo medi ambient i la salut.IX Ecomarxa celebrada a Fraga. /  Redacció

 

Els i les ciclistes pedalaran del 5 al 20 de juliol entre Fraga i Estella i com a sempre volen recórrer i conèixer lluites ecologistes i socials de les comarques que travessen amb les bicis. Aquest any un dels eixos de l’Ecomarxa és el qüestionament de l’agricultura i la ramaderia industrials que en forma de macro-granges, embassaments, regadius abusius i contaminació de les aigües van danyant les zones rurals ja molt tocades pel problema de la despoblació.

Segons els organitzadors l’ Ecomarxa és una manera diferent de passar les vacances. Tan sols es necessita una bicicleta, una mica d’equipatge, ulls i orelles per a aprendre de tot el que es va descobrint. No cal tenir una condició física especial i tothom s’hi podia inscriure.

Tot això ho sabien les persones que van arribar a Fraga i és veritat que el grup era molt divers. El primer dia van fer un recorregut circular entre Fraga i Mequinensa, on van veure la riquesa de la fauna i la bellesa de l’aiguabarreig. A la tornada a Fraga es va llegir el manifest “No et menges el planeta” on es qüestionava el model de producció d’aliments actual i s’hi plantejaven alternatives més sostenibles.

Finalment, Alex Serrano, d’Ecologistes en Acció de Montsó va fer una xerrada sobre la problemàtica al riu Cinca (contaminació per pesticides, decret europeu d’inundabilitat, perill de contaminació per purins, etc). També es va abordar el creixement abusiu de granges i d’instal·lacions relacionades amb els porcs. El públic coincidia a valorar negativament eixa tendència i a denunciar el perill que pel medi ambient, la salut i l’ordre social representa aquest model econòmic que depèn només d’un producte.

De Fraga, el grup va marxar cap a Montsó, i va visitar la gent que treballa contra la incineradora, contra les macro-granges i contra els escorxadors de Loporzano i Binéfar. Poc a poc aniran pujant cap al nord i acabaran la marxa a Navarra on coincidiran amb la plataforma ConBici que també organitza una experiència similar.

 

 


*Publicat a Temps de Franja n. 142, juliol-agost 2019

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: