Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Fraga Medieval 2019

// Jaume Bolós

Un any més l’associació cultural La Màgia Cultural del Baix Cinca, amb el suport de l’Ajuntament de Fraga i la Comarca de la ribera baixa del Cinca, ha tornat a lluir pendons i estendards tot rememorant el segle XII.

Ja sembla que és una data d’obligada reserva al calendari cada cop que s’acosta la tardor per, any rere any, commemorar la Capitulació de la ciutat de Fraga davant el comte Ramon Berenguer IV de Barcelona i la reina Peronella d’Aragó. La Fraga Medieval del 2019 ha comptat amb una sèrie d’intervencions separades en el temps, però lligades en el seu desenvolupament cronològic. Si bé es va dur a terme una setmana cultural medieval als voltants de la data exacta de la capitulació, el 29 de setembre del 1149, la jornada més vistosa i d’aglutinament als carrers va tenir lloc el cap de setmana dels dies 9 i 10 de novembre.

Tant el dissabte com el diumenge, dies 9 i 10 de novembre, al matí, va haver-hi paradetes de productes d’artesania local, de treballadors de la fusta, de bijuteria, rebosteria casolana i també tallers on petits i grans podien aprendre a treballar el cuir o la fusta a la manera dels nostres avantpassats de l’edat mitjana.

El dissabte a la tarda, sobre dos quarts de sis, s’organitzà novament la rua conformada per tota mena de personatges fantàstics i reals que composava l’estampa medieval. Així doncs, com ja és tradició, encapçalà la processó la Urganda, la nostra fada protectora, seguida pels diferents estaments nobiliaris, de cavallers, de camperols, de minyons i minyones, els reis musulmans que capitularen i també algun dimoni que vaga en pena des de l’època en què els comtes de Barcelona van arribar a Fraga.

La desfilada es va realitzar des del Passeig Joan Carles I, per l’Avinguda d’Aragó, creuant el pont petit, girant a la dreta per l’Avinguda dels Reis Catòlics i emprenent la pujada de St. Quintí fins al Cegonyer. Allí, la comitiva reial desfilà amb parsimònia i solemnitat fins a la plaça de la Vila, on en un cofoi escenari, el senyor de Barcelona i la reina d’Aragó, sota la mirada protectora d’Urganda, van rebre l’homenatge dels nobles que participaren en la reconquesta de Fraga, que culminà amb l’entrega de les claus de la ciutat per part del rei Llop. Aplaudiments, visques i cants de victòria i fins i tot balls medievals en què participà tota la cort. En acabar, al Cegonyer, començà l’última fase de les desfilades, aquest cop fins al castell o església de Sant Miquel amb torxes. En arribar al castell l’organització de l’esdeveniment va lliurar a tots els participants de franc un entrepà i beguda per refer forces. I finalment la vetllada va concloure a càrrec dels bufons de la cort i de les cortesanes sempre disposades a elevar l’esperit i les passions carnals amb balls, que el clergat allí reunit en principi semblava desaprovar però que acabaren per claudicar i donar la seva benedicció a tan innòcua debilitat humana.

Per fortuna l’Arnulfo, el follet maligne, enemic de la Urganda, no es va deixar veure en aquesta Fraga Medieval 2019, ja que es va gaudir d’una climatologia esplèndida. Amb una il·lusió renovada ja s’estan pensant nous vestits i noves intervencions artístiques per la Capitulació de Fraga del 2020. Ja sabeu, reserveu-vos la data per la pròxima experiència medieval a la capital del Baix Cinca, us hi esperem a tots.

 

Diverses imatges de la Fraga Medieval d'enguany. / Marina Barrafon

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: