Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Dones lectores, dones escriptores

// Carme Messeguer

El passat divendres 10 de març, a les 20:00 del vespre, el Palau Montcada de Fraga va acollir la trobada amb les escriptores Teresa Ibars i Anna Sàez, dins del marc dels actes del Marzo poético que organitza cada any la Delegació de cultura de l’Ajuntament de Fraga al voltant del Dia de la poesia (21 de març).

Les escriptores en un moment del seu diàleg / Carme Messeguer

Teresa Ibars (Aitona, Segrià, 1962), historiadora de formació i arxivera a la Diputació de Lleida, va llegir un fragment del seu relat «L’exèrcit de formigues» en homenatge a les dones de generacions anteriors que van treballar incansablement perquè la nostra pogués anar a estudi. El seu volum Atles de l’oblit (Pagès , 2019) retrata, a manera d’estampes, la vida i les persones de la població del Baix Segre que la va veure nàixer. La periodista al diari Segre Anna Sàez (La Granja d’Escarp, Segrià, 1969) va explicar anècdotes protagonitzades pels personatges granjolins que integren el seu Batre records (Fonoll 2020), selecció d’articles publicats en la seua columna El retrovisor. 

Les dos autores, amb lligams amb Fraga (l’una hi té enterrat el padrí i la padrina de l’altra era originària d’aquesta població i a més hi va fer els estudis de BUP), van reflexionar sobre l’ofici d’escriure, van donar compte de les seues lectures (sistemàtiques Ibars, passant per un període d’àvida lectura de literatura feta per dones; més tastaolletes Sàez, que sovint ha de llegir a corre-cuita a causa de la seua feina) i, definint-se com a tafaneres empedreïdes (una com a historiadora i l’altra com a periodista), van coincidir a haver volgut rescatar de l’oblit, però sense nostàlgia, la vida del darrer segle en les respectives viles natals, tot reconeixent el mestratge de Jesús Moncada en la dignificació literària de les nostres comarques.

Amb un estil més líric Ibars i un registre més periodístic Sàez, ambdues escriptores recreen paisatges i paraules compartides amb la Ribera del Cinca, cada vegada més llunyans en el temps i, també, geogràficament.

La programació de Marzo poético comptarà amb concerts, presentacions de llibres o recitals com el del músic i poeta Ángel Petisme.


Publicat a Temps de Franja n. 157, abril 2023

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: