Cinga Fòrum 2022 amb sorpreses
// Carme Messeguer
El passat dissabte 19 de novembre, amb el títol «Baix Cinca, terra de pel·lícula», va tenir lloc una nova edició del Cinga Fòrum —la jornada anual de debat de l’IEBC a l’entorn d’un tema d’interès comarcal—, que en aquesta ocasió es va dedicar al cinema.
La matinal es va desenvolupar en la seu de la Comarca del Baix Cinca a Fraga. Després de la salutació de Pep Labat, president de l’IEBC-IEA, al públic assistent, Paco Tejero va contextualitzar la ponència del realitzador Diego Tejera sobre el rodatge, en la dècada dels 60, de gairebé una trentena dels anomenats spaghetti western en diferents punts de la comarca: Alcolea, Ballobar, Candasnos, el despoblat de Cardell, Chalamera, Fraga… des que els germans Balcázar, que tenien els estudis a Esplugues de Llobregat, van descobrir que molt més a prop que Almería hi havia el desert dels Monegres, de característiques similars. Tejera va repassar títols com Pistoleros de Arizona, El retorno de Ringo o 4 dólares de venganza o Sangre sobre Texas, en què al costat de l’actor aragonès Fernando Sancho, habitual del gènere, apareixia una joveníssima Mónica Randall caracteritzada com índia.
El parlament de Tejera es va veure interromput per la irrupció festiva en escena del grup Segallosa band, caracteritzats com diversos personatges de western, que van interpretar el seu tema Cardell i d’altres dedicats a personatges de la comarca.
Tot seguit, introduït per la Rosa Arqué, el professor Òscar Labat va oferir una presentació sobre diversos aspectes tècnics del cinema (plànols, angles de càmera, moviments de càmera i muntatge) del que ell prefereix anomenar “western crepuscular”, il·lustrat amb escenes d’altres pel·lícules del gènere, com La diligencia de los condenados o La caza del oro, també rodades a la zona, tot destacant la pervivència del llenguatge fílmic del western en pel·lícules contemporànies d’altres gèneres. Labat va recordar, d’altra banda, la participació habitual de membres de la comunitat gitana de la població en els westerns en qualitat d’extres o fins i tot com a especialistes.
La sessió de tarda va tenir lloc en la sala d’actes del Palau Montcada de Fraga amb la projecció de la premiada pel·lícula Alcarràs, rodada també en bona part a la zona, precedida de la salutació en vídeo de la directora de la cinta, Carla Simón, al públic assistent a la jornada. El visionat de la pel·lícula va anar seguit d’un animat cinefòrum conduït pel bloguer Macià Pelegrí i que va comptar amb la intervenció del fragatí Carlos Cabós, que interpreta el paper del Sisco en la pel·lícula. Entre altres temes, com la família o el rellevant paper del so ambiental i del paisatge, es va destacar el relat d’un final d’època com el valor que ha pogut fer coincidir la sensibilitat del públic de diferents cultures en la bona recepció de la pel·lícula. A més d’anècdotes del rodatge, Cabós va destacar el treball meticulós i sempre afable de la directora d’Alcarràs. Una nova sessió de la cinta es va poder veure l’endemà diumenge projectada per Amics del cine de Fraga, que va col·laborar també en l’organització de la jornada de l’IEBC.
Tags: Baix Cinca