Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

Assemblea per la sanitat pública i universal del Baix Cinca

// Redacció

Diferents grups polítics i socials i persones a títol individual de Fraga i de la Comarca Baix Cinca s’han unit per treballar a favor de la sanitat pública i han constituït l’Assemblea per la Sanitat Pública i Universal del Baix Cinca.

L’Assemblea està composta, de moment, per la Xarxa de Solidaritat Popular de Fraga, Lo Perkal de les Faldetes, el Centre d’Estudis Llibertaris José Alberola, Esquerra Unida Fraga, Podem Baix Cinca, CNT Fraga i persones a títol individual. Però s’espera que aquesta Assemblea segueixi creixent i congregant a totes les persones i grups vulguin formar-ne part.

Dissabte 20 de juny l’Assemblea va fer una concentració a la Plaça d’Espanya, davant de l’edifici històric de l’Ajuntament amb el lema «Mai més morts evitables. No a la privatització de la sanitat. Derogació de la llei 15/97».

 

Comunicat de la concentració

Mai més morts evitables. No a la privatització de la sanitat. Derogació de la llei 15/97

Davant la situació creada pel COVID-19, el sistema nacional de salut, tan debilitat des de l’entrada en vigor de la llei 15/97 i les privatitzacions, no s’hauria sostingut sense l’esforç sobrehumà dels seus treballadors/es. Hem perdut moltes vides, majoritàriament de gent gran, persones que havien dedicat tota la vida a la feina, lluitant perquè els que vinguessin després tinguessin una existència de millor qualitat. Per això, no podem oblidar-nos de les persones que amb el seu esforç van intentar deixar-nos un món millor.

Som ara, nosaltres els que hem vist que l’única manera que una situació així no torni a repetir-se és exigint una Sanitat Pública i Universal de màxima qualitat. I per això eixim als els carrers, amb prudència i prevenció, però amb moltes ganes que aquells que privatitzen i ataquen la sanitat pública sàpiguen que tenen al davant a un poble que exigeix un sistema que garanteixi cures de millor qualitat i una atenció pública i universal per a totes les persones. Només així, podrem avançar com a societat i presumir de tenir la millor sanitat de el món.

Queda clar que la situació actual derivada de la pandèmia ha posat en relleu dues coses que no podem deixar passar:

 • Primer: La solidaritat entre la població perquè ens hem protegit els uns als altres i hem donat una lliçó d’humilitat, solidaritat i de saber estar que ens ha ajudat a sortir d’aquesta situació com més aviat millor.
 • Segon: L’agraïment a tots els professionals sanitaris. Des del personal mèdic al de neteja, totes les persones que formen part de sistema sanitari han demostrat compromís, sacrifici i vocació de servei als altres i han aconseguit frenar la pandèmia i salvar vides.

Per aquests motius, des de l’Assemblea per la Sanitat Pública i Universal el Baix Cinca exigim:

 • La Derogació de la llei 15/97 i de l’article 90 de la Llei General de Sanitat, que legalitzen la privatització i els concerts.
 • El retorn a mans públiques de tot el que s’ha privatitzat.
 • La incompatibilitat absoluta público-privada. Mai més diners públics a la privada: ni contrapartides ni subvencions. Fora les empreses de la sanitat.
 • La creació d’una indústria sanitària i farmacèutica pública.
 • Sanitat gratuïta i universal: salut per a tothom, sense requisits ni excepcions. Exigim la Derogació del Decret 16/2012, que ens retornin el dret que ens ha estat robat.
 • La potenciació de l’Atenció Primària: per un model de prevenció i promoció de la salut col·lectiva.
 • Investigació de les morts produïdes a les residències i assumpció de responsabilitats.
 • Atenció amb dignitat a la nostra gent gran.
 • Serveis sociosanitaris 100% públics.

Per una salut pública centrada en “els determinants socials” perquè la privatització mata i les desigualtats també.

Fraga 20 de juny de 2020

Assemblea per la sanitat pública i universal del Baix Cinca

 

 

Tags:

Trackback from your site.

Comments (1)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: