A la vora de «La Chaminera»
// Carme Messeguer
Amb la melodia Anuncio de fiesta, del gaiter baix-aragonès Camilo Ronzano, va arrencar el concert “A la vora de la xemeneia” del duo La Chaminera a Almudáfar, pedania d’Osso de Cinca, que va tenir lloc al tardet de divendres 23 de juliol, en un mirador que oferia una vista espectacular sobre les riberes de l’Alcanadre i del Cinca.
Al llarg d’una magnífica actuació, el duo La Chaminera —Ángel Vergara i Toche Menal— van anar desgranant melodies i cançons de les nostres terres —albades, boleros, jotes, nanes…—, interpretades en les tres llengües d’Aragó i amanides amb balls de titelles, facècies i explicacions didàctiques sobre l’origen de les peces interpretades, les varietats lingüístiques emprades i els diversos instruments que van anar tocant —dolçaina, guitarró, acordió diatònic, gaita de bot, simbomba, dolçaines, panderetes, flautes de canya o d’ala de voltor, etc.—. A més, van recordar els intèrprets i compiladors de cançons populars gràcies als quals la música tradicional ha arribat als nostres dies, com l’anomenat Gaiter de Les Casetes (actual Miralsot), entre d’altres.
L’actuació de La Chaminera a Almudáfar i, anteriorment, el 20 de juliol, a Miralsot —pedania de Fraga—, és la primera acció del conveni entre el Govern d’Aragó i la Comarca del Baix Cinca que té per objectiu “promocionar i difondre el català i les seues variants dialectals”. Tant a Miralsot, llogaret de parla catalana —on ens atreviríem a dir que es manté un fragatí més genuí que a la pròpia Fraga—, com a Almudáfar —on es parla castellà d’Aragó, és a dir, castellà de base aragonesa que manté lèxic i girs propis de la llengua aragonesa— hi van acudir una munió de vilatans i comarcans devots del duet saragossà.
La propera acció, el 30 de juliol, serà l’espectacle “Contes a la vora del riu”, a càrrec de Sherezade Bardají en el Parc de la Pardina de Chalamera —localitat natal de Ramón J. Sender—, activitat que ha pogut gaudir també la canalla participant en les colònies urbanes de diferents municipis de la ribera del Cinca.
També des de l’àrea de Cultura de la Comarca del Baix Cinca es continua oferint el programa «Cultura en ruta», que fa arribar les arts escèniques als diferents municipis del baix Cinca posant alhora en valor el patrimoni comarcal; enguany, les actuacions s’han repartit al llarg de tot l’any: al juliol va haver-hi un concert de jazz a Ontiñena i per l’agost hi ha previst un concert de música cubana a Osso de Cinca.
Per la seua part, l’Ajuntament de Fraga ofereix l’habitual programa d’«Estiu al carrer», amb actuacions de música, màgia, dansa… o visites guiades dramatitzades en diversos espais de la població.
Tags: Baix Cinca