Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre
  • Inici
  • Territoris
  • Aragó
  • José Antonio Carrégalo, Pasqual Vidal i ‘Temps de Franja’, Premis Desideri Lombarte 2021

José Antonio Carrégalo, Pasqual Vidal i ‘Temps de Franja’, Premis Desideri Lombarte 2021

// Redacció

El jurat de el Premi Desideri Lombarte 2021 ha decidit atorgar en aquesta edició el premi ex aequo a la revista Temps de Franja i als investigadors i escriptors recentment traspassats José Antonio Carrégalo Sancho i Pasqual Vidal i Fígols.

El Premi Desideri Lombarte reconeix una tasca continuada o d’especial notorietat i importància en qualsevol dels àmbits socials, culturals, esportius, artístics, econòmics, etc., que suposin un destacat benefici per al català d’Aragó, especialment les activitats destinades a la dignificació, difusió, investigació, ensenyament, expressió literària, etc., del català d’Aragó i constitueixi un model i testimoni exemplar per a la societat aragonesa.

Temps de Franja és una publicació periòdica que, des de l’any 2000, s’ha convertit en el mitjà de comunicació i d’expressió cultural de les diferents comarques que conformen la zona oriental d’Aragó i són de parla catalana. Ha servit per articular culturalment aquestes comarques i per ser vehicle de notícies, articles d’opinió i estudis de tot l’Aragó catalanoparlant. Com a separata publica també Temps d’escola, elaborat pels escolars de la Ribagorça, la Llitera, el Baix Cinca, el Baix Aragó-Casp, el Baix Aragó i el Matarranya.

José Antonio Carrégalo Sancho (Mont-roig/Monroyo, 1951-2021) va ser un autor prolífic. De les seues publicacions d’investigació en destaquen Monroyo. El hábitat disperso i Mont-roig: El patrimoni immaterial (la literatura oral). Entre les seues obres de creació, poden citar-se el recull d’articles periodístics A soca d’orella i el seu recull de narracions Espurnes. A més, va ser col·laborador de diferents periòdics locals del Matarranya i del Baix Aragó, entre ells la revista Plana Rasa de l’associació cultural Sucarrats, a més de ser una de les signatures habituals de la Comarca.

Pasqual Vidal i Fígols (Massalió / Massalió, 1946-2021), pensador i investigador de les tradicions i costums del Matarranya, a més de dibuixant i fotògraf, va defensar el patrimoni material i immaterial d’esta zona. Autor i col·laborador, especialment amb els seus dibuixos, en múltiples publicacions, va ser sempre un defensor aferrissat de la cultura i la llengua catalana d’Aragó. Entre les seues obres, destaquen A la falda de la iaia. Literatura oral de Massalió, Festes i tradicions de la Comarca del Matarranya-Vila de Massalió, La cuina senzilla-Massalió. Com a membre de la Coral de Massalió va participar en el CD Música Tradicional del Matarranya.

El jurat ha estat format pel cap de servei de Política Lingüística, Francho Beltrán Audera; Celia Antolín Bellés, Núria Sesé Ferro i Hipòlit Solé Llop com a vocals, i ha actuat com a secretari el cap de secció, Miguel Ángel Pelles García.

El lliurament del premi, de caràcter honorífic, tindrà lloc al setembre, amb motiu del Dia Europeu de les Llengües.

Desideri Lombarte

Nascut a Pena-roja (1937-1989), Desideri Lombarte, va ser un dels escriptors contemporanis més importants de la literatura en català d’Aragó. Va destacar per la seua obra poètica, amb antologies com Ataüllar el món des del Molinar, però també va practicar altres gèneres com la novel·la o el teatre. Home polifacètic des del punt de vista intel·lectual, també es va dedicar a la investigació històrica, etnogràfica i lingüística treballant per la dignificació de la seua llengua a Aragó. Va ser membre fundador i vicepresident de l’Associació Cultural del Matarranya i un dels organitzadors a Aragó del II Congrés Internacional de la Llengua Catalana (1986). També cal citar les seues habilitats com a dibuixant per il·lustrar les seues obres.

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: