Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

“Sílverti”, de Merxe Llop, premi Guillem Nicolau 2020

// J. M. Gràcia

El premi Guillem Nicolau 2020, convocat pel departament d’Educació, Cultura i Esport del Govern d’Aragó, ha estat atorgat a l’escriptora de Nonasp, Merxe Llop per la novel·la Sílverti. El 2010 ja havia guanyat aquest mateix premi per Ressò en l’obscuritat.

Sílverti  és  una novel·la que, segons declaracions de l’autora, recull les escenes humanes i vivències d’un xiquet que va viure en diferents estacions de tren des de 1934 fins a 1940. Història d’una amistat, d’un conflicte generacional, de l’origen d’una tragèdia que marcà la vida d’una família. De tantes famílies!

La novel·la és el resultat de moltes converses amb els homes de la guerra i una assignatura pendent durant molts anys. Un homenatge “al meu pare i al Tío Ramón, i a la meua mare, les ties, lo poble…”, amb respecte vers les dones i els hòmens que van lluitar defensant ideals oposats fins a la mort, però amb rebuig absolut de la violència i l’odi. I admiració per aquella generació que va tirar endavant com van poder, uns pitjor que els altres, trobant sentit a la vida, sentit que hem heretat.

És un relat escrit en llocs diferents, fins i tot en hospitals i  amb molta passió. Quan a l’autora li afloraven els records dels pares i familiars, li apuntaven de debò meloses llàgrimes de goig i salobrosos de sentiments, una passió incontrolable.

El jurat ha remarcat que «…aquesta obra ha estat triada per la creació d’una trama sòlida i coherent, actual i lligada al territori, que fa evolucionar al lector al ritme de les estacions del tren on viatgen els protagonistes. Simultàniament, es va reconstruint la seva història en el caliu del dolor familiar que els uneix de manera afectiva i efectiva».

El jurat ha remarcat la qualitat d’algunes de les altres obres presentades, que han fet difícil la decisió. Això demostra la vitalitat dels creadors aragonesos que tenen com a llengua pròpia la catalana, un patrimoni que conforma la cultura aragonesa des dels inicis de la seua existència.

 

Merxe Llop al Museu Etnològic de Nonasp, el seu poble, al taulell de la botiga de sa iaia on va aprendre a escriure. / Hipòlit Solé

 

Davant el campanar del poble vell de Faió, que dorm davall les aigües. / M. Jesús Bordonaba

 

 

 

 

Tags:

Trackback from your site.

Comments (1)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: