Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Mequinensa va obrir l’acte central de la Llengua Materna a l’Aragó

// Mario Sasot

La vila riberenca de l’Ebre commemorà ahir diumenge el 35è aniversari de la Declaració de Mequinensa acollint l’acte central de la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna a l’Aragó. A l’acte van estar presents, entre altres, l’alcaldessa, Magda Godia, i el director general de Política Lingüística del govern d’Aragó, Ignacio López Susín. Enguany es complia el 35è aniversari de la Declaració de Mequinensa, signada l’u de febrer de 1984 al Castell de Mequinensa per 17 alcaldes de localitats aragoneses catalanoparlants, que va facilitar, entre altres coses, l’ensenyament optatiu del català a les escoles i altres centres d’ensenyament dels municipis de la Franja Oriental d’Aragó.

Durant l’acte, Magda Godia recordà els endarreriments que va suposar la política lingüística a Aragó la passada legislatura i que “en aquesta s’han hagut de revertir, el que ha suposat un doble treball” i es congratulà de l’esforç per normalitzar l’ús del català com a llengua materna “sense estridències”.

Al mateix temps destacà, en aquesta tasca de normalització i prestigi de la llengua la literatura de l’escriptor mequinensà Jesús Moncada i el seu estudi a les escoles gràcies a projectes de animació a la lectura com el que porta el nom d’aquest escriptor universal, i la importància de la Declaració de Mequinensa que “ha permès als nostres fills a aprendre en la seva pròpia llengua, cosa que els grans no vam poder fer i ens hem hagut de buscar la vida”.

Mari Àngels Soler, regidora de Cultura de l’Ajuntament, recordà que, avui dia, el 100% dels alumnes escolaritzats a la localitat aprenen català i va agrair la feina feta per les persones i entitats que han posat el seu gra de sorra en aquesta commemoració.

A continuació va ser Meritxell Llop, nascuda el 1984, nascuda el mateix any de la Declaració, qui la va llegir i a continuació es va presentar el vídeo “Totes les llengües maternes de l’institut”, elaborat pels alumnes de l’IES Joaquín Torres de Mequinensa en el qual, utilitzant les llengües maternes dels alumnes que conviuen en el Centre, han reproduït una cita de Nelson Mandela: “Si li parles a un home en un idioma que entén, arribaràs al seu cap. Si li parles en el seu idioma, arribaràs al seu cor”.

Elisabet Torrent, professora de català de l’Institut, qualificà la llengua materna com “un bé preuat i ric que forma part de la nostra cultura, de la nostra manera de ser, per això necessitem estudiar-la”. A continuació dos alumnes seus van llegir dos contes de Moncada.

Abans de que la Rondalla del Poble oferís una selecció de temes propis, el director general de Política Lingüística, en un discurs íntegrament en català, es va referir als avenços que s’han dut a terme durant aquesta legislatura i anuncià que en poques setmanes es constituirà l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua i els seus dos instituts: el de aragonès i el català d’Aragó o afegí que “tots aquests esforços fets des del govern i des de les institucions socials educatives i entitats cíviques per la normalització de la llengua, mai seran suficients. No podem estar plenament satisfets perquè sempre queda molt per fer”.

Finalment López Susín assenyalà com un dels seues objectius com a director general de política Lingüística “aconseguir l’harmonia, l’afecte i el respecte de tots els aragonesos cap als seus conciutadans que s’expressen en les altres llengües presents al territori: l’aragonès i el català”.

 



L'alcaldessa Magda Godia. / Ajuntament de Mequinensa




Ignacio López Susín. / Ajuntament de Mequinensa 




Lectura de contes d'en Jesús Moncada. / Ajuntament de Mequinensa

Tags:

Trackback from your site.

Comments (1)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: