Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Massalió acollí el lliurament dels premis Desideri Lombarte 2021

// Màrio Sasot

El passat dissabte 25 de setembre tingué lloc, al poliesportiu de la vila matarranyenca de Massalió, el lliurament dels premis Desideri Lombarte que enguany han recaigut en un veí de la vila, Pasqual Vidal i Fígols, recentment desaparegut, l’activista cultural de Mont-roig José Antonio Carrégalo i la revista Temps de Franja, que l’any passat complia els seus vint anys d’existència.

La pista de la instal·lació esportiva, degudament adequada a les mesures de seguretat i distanciament entre cadires, estava nodridament poblada de públic procedent de la localitat i d’altres indrets de les comarques franjolines. Presidiren l’acte el conseller d’Ensenyament, Cultura i Esports del govern aragonès, Felipe Faci; el director general de Política Lingüística Ignacio López Susín, l’alcalde de Masssalió i president de la Comarca, Rafael Martí Casals, i l’alcaldessa de Mont-roig de Tastavins, Glòria Blanc.

Obrí el torn d’intervencions Rafael Martí, el batlle amfitrió, el qual reivindicà el paper fonamental de la llengua materna en la configuració de la diversitat lingüística i que «a l’Aragó tothom hauríem d’estar orgullosos de gaudir de tres llengües».

Glòria Blanc comentà que aquests premis suposaven «un suport a la dignificació de la nostra llengua i de les persones que han estat premiades pel seus treballs de recerca i divulgació».

 

Actuació del grup Ya babé. / Ramon Mesalles

A continuació la mantenidora de l’acte, la professora i musicòloga Margarita Celma, presentà al grup musical Ya babé, format en aquesta ocasió per Fernando Mallén, Eva López i Lorenzo Latorre, que van interpretar sis temes basats en poemes de Desideri Lombarte i que van embargar d’emoció, tendresa i joia els presents.

Acabada l’actuació, el director general de Política Lingüística, López Susín, llegí el decret pel qual es creaven i atorgaven els Premis Desideri Lombarte i, en el cas de la revista Temps de Franja, en destacà de l’argumentació del jurat «el paper de cohesió cultural de la revista en unir informativament els pobles de les comarques catalanoparlants d’Aragó».

 

Lliurament del premi als familiars de José Antonio Carrégalo. / Aragón Hoy

Lliurament del premi als familiars de Pasqual Vidal. / Aragón Hoy

Parlament d’agraïment a ‘Temps de Franja’. / Ramon Mesalles

Foto de família amb tots els premiats. / Ramon Mesalles

 

El conseller Felipe Faci, després de fer el lliurament dels guardons als premiats, en la seua posterior al·locució va inscriure l’acte en el marc de la celebració del Dia Europeu de les Llengües i va fer una exegesi dels valors i mèrits dels premiats. Afirmà que «les llengües són un ric patrimoni dels aragonesos i és un deure del poders públics difondre-les, protegir-les i defendre-les».

Els familiars del dibuixant i investigador local Pasqual Vidal agraïren a la DGA i al jurat la concessió del Premi al seu oncle i el fill petit de José Antonio, Sergi Carrégalo, destacà en un emotiu escrit que son pare «tot i que no va conèixer personalment a Desideri Lombarte, va despertar a la consciència de la seua llengua materna llegint uns versos del poeta pena-rogí a la revista Desperta ferro!».

 

Finalment, Carles Terès, coordinador de la nostra revista, explicà que «Temps de Franja ha estat possible pel suport de las associacions culturals que la van crear i gràcies a les moltes persones que des del Pirineu fins als Ports han treballat i segueixen treballant amb un gran esforç personal per a fer realitat aquest projecte que ha servit per a comunicar-nos entre tots els nostres territoris». Podeu llegir tot seguit el parlament d’agraïment sencer:

 

En nom de tot l’equip de Temps de Franja, volem agrair la concessió d’este premi al Govern d’Aragó, representat avui pel conseller de d’Educació Cultura i Esport del Govern d’Aragó, Felipe Faci Lázaro, i del Director General de Política Lingüística, José Ignacio López Susín.

Temps de Franja és possible gràcies a l’Institut d’Estudis del Baix Cinca, l’Associació Cultural del Matarranya i Iniciativa Cultural de la Franja, amb la col·laboració de la Llitera i el Centre d’Estudis de la Ribagorça, però sobretot ho és per la feina de moltes persones que, del Pirineu als Ports, han mantingut durant 21 anys la revista viva i nutritiva.

Podem afirmar que Temps de Franja és, juntament amb la llengua, lo nexes d’unió entre totes les nostres comarques.

Tots los que fem, tots los que llegim Temps de Franja, sabem que el nostre català és bo per a tots los aspectes de la vida, sense excepció. Es bo per comunicar, per aprendre, per crear, per estimar… És una llengua tan bona com qualsevol altra, i és la nostra.

Això ho sabien millor que ningú Carrégalo i Pasqual, los companys amb qui enguany tenim l’honor de compartir este premi, i que, malauradament, han marxat per «la senda estreta, bosc endins» a l’encontre d’en Desideri i de la Marta Gòdia, que ha traspassat també recentment.

L’herència que ens han deixat José Antònio i Pasqual l’hem de seguir cultivant, que faça bons fruits, fruita nova que seguisca nodrint-nos als aragonesos que compartim este idioma preciós, que, com ha dit el president de la Comarca del Matarranya, ve d’antic i ens configura com a persones, que dona nom al món que ens envolta.

Agraïm este reconeixement, i esperem que la resta d’aragonesos aprenguen a estimar les nostres paraules igual com natres estimem les seues.

Moltes gràcies.

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: