Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate
  • Inici
  • Territoris
  • Aragó
  • Los pagesos mostren la seua indignació pels baixos preus a Saragossa tallant la gran rotonda de PLA-ZA

Los pagesos mostren la seua indignació pels baixos preus a Saragossa tallant la gran rotonda de PLA-ZA

// Mario Sasot

Més de 2.000 manifestants, convocats per les organitzacions agràries UAGA, Asaja, Araga i UPA, entre el quals hi havia un bon grapat de gent de les comarques franjolines Llitera, Baix Cinca i Matarranya, s’han concentrat aquest matí als accessos a la plataforma logística de Saragossa per a denunciar la “insostenible” situació que pateixen les seues explotacions pels baixos preus.

Tot i que la delegació de Govern havia denegat el permís per ocupar el carril principal de la rotonda (la concentració havia de realitzar-se en tres emplaçaments annexos prop del complex d’oci de PLA-ZA) els agricultors i ramaders aragonesos van vindre a la capital d’Aragó decidits a deixar-se sentir i fer-se notar, van paralitzar el tràfic en aquesta rotonda que comunica la A-68 i la A-40 amb l’accés de la plataforma logística durant més de dos hores.

Vinguts en cotxes particulars, en autobusos i en tractors, aquests centenars d’agricultors parlaven amb els conductors dels vehicles aturats explicant, mitjançant la paraula, megàfons i fullets explicatius, que ells volien “viure de la seua professió i als seus pobles” exigint “un sector amb futur” i a la unió europea uns “preus justos”, que reduixquen “l’excessiva burocràcia” i que controlin els “abusos” de la cadena alimentària. Així mateix exigeixen pressupostos suficients per a les polítiques agràries i que aquestes posen l’accent en l’agricultura familiar.

La major part dels conductors parats, es mostraven comprensius amb la situació, deien entendre les reivindicacions dels manifestants, i agraïen de bon grau els productes (fruites, verdures) que aquells els hi regalaven “per les molèsties”.

Els efectius de la guàrdia civil desplaçats a PLA-ZA també van mostrar comprensió i empatia amb els concentrats, i lluny de revertir per la força la ubicació il·legal dels pagesos van tractar de reduir les molèsties als vianants amb mà esquerra i professionalitat. Una actitud que només a la comunitat veïna de Catalunya i amb el procés pel mig hagués estat considerada com “fer-se un Trapero” i les acusacions de rebel·lió i, si més no, de sedició, haguessen planejat per damunt dels seus tricornis.

Els manifestants van tindre també un record per a José Luis Iranzo, agricultor, ramader i líder de UAGA, i els dos guàrdies civils Víctor Romero i Víctor Jesús Caballero, assassinats fa dos anys per l’Igor “el Rus” a Andorra (Terol), just en el mateix moment en que l’acusat estava declarant als jutjats de Terol per l’homicidi frustrat de dos veïns d’Albalate del Arzobispo. Es va guardar un minut de silenci, seguit de crits demanant “justícia” i “més seguretat en el medi rural perquè aqueixos fets no tornen a repetir-se”.

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: