Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Lluís Rajadell, guardonat amb el Premi Guillem Nicolau 2021

// Redacció

La Direcció General de Política Lingüística del Govern d’Aragó ha fet públic avui el veredicte del Premi Guillem Nicolau, l’objectiu del qual és reconèixer la tasca en foment de la difusió del català d’Aragó. El guardó, dotat amb 3.000 euros, ha recaigut en aquesta ocasió al periodista Lluís Rajadell.

El Premi Guillem Nicolau reconeix una obra de creació literària en qualsevol gènere (narrativa, poesia, teatre, assaig) escrita en català d’Aragó en qualsevol de les seues varietats.

L’obra guanyadora en aquesta ocasió es titula Terra Agra. El Jurat —presidit pel cap de servei de Política Lingüística, Francho Beltrán, i com a vocals vocals la guanyadora de l’anterior edició Merxe Llop, així com Ramón Mur i Javier Rodes, actuant de secretària Azucena López— ha triat aquesta obra perquè «aporta una nova reflexió sobre fets històrics, d’una manera original i creativa, a través de relats curts vinculats a el territori que traslladen al lector a mig camí entre la realitat i la ficció».

Terra Agra aborda una temàtica que va des del món rural a l’urbà amb una cronologia que abasta des dels anys 30 del segle XX fins a l’actualitat. La Guerra civil, la pre-guerra i la postguerra són al nucli del llibre. Als diàlegs s’hi reflecteix la parla dialectal de la comarca aragonesa de Matarranya on s’ambienten els fets.

Lluís Rajadell amb les 2 edicions de ‘1956. L’any de la gelada’. / TdF

Lluis Rajadell

Redactor d’Heraldo d’Aragón a Terol des de 1990, es va iniciar en la premsa escrita uns anys abans, al periòdic La Comarca d’Alcanyís, del qual va ser-ne director el 1990.

Va treballar a l’explotació agrícola familiar fins als 24 anys, quan va començar a dedicar-se al periodisme.

És llicenciat en Geografia i Història i ha publicat els llibres: Tret de la memòria (1992), Mort al monestir (2003), A la Vora del riu (2003) i 1956, l’any de la gelada (2019), tots ells escrits en català, la seua llengua materna i La ternura del pistolero. Batiste el anarquista indómito (2017), en castellà.
[14:38, 2021.09.06] Carles Sancho Meix: Una errada a la biografia. Va ser director de la Comarca el 1990.

Tags:

Trackback from your site.

Comments (1)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: