Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate
  • Inici
  • Territoris
  • Aragó
  • L’exposició ‘Vozes en o zierzo/Veus en el cerç/Voces en el cierzo’ a Alcanyís

L’exposició ‘Vozes en o zierzo/Veus en el cerç/Voces en el cierzo’ a Alcanyís

// Redacció

El proper dimarts, 7 de febrer, s’inaugurarà a la sala d’exposicions municipals d’Alcañiz, l’exposició «Vozes en o zierzo/Veus en el cerç/Voces en el cierzo. Escritoras en aragonés e catalán d’Aragón. Escriptores en aragonés i català d’Aragó. Escritoras en aragonés y catalán de Aragón».

És la tercera parada d’una exposició que ja s’ha gaudit a Zaragoza i Jaca i s’estarà a Alcanyís fins el 14 de març.

La mostra centra el focus en la tasca d’una sèrie de dones escriptores que van utilitzar o utilitzen les llengües pròpies d’Aragó (aragonès i català) en llurs escrits, a través de panells que recullen dades biogràfiques i professionals, videopoemes que ensenyen una peça de prosa o vers de cada autora, molts camins locutats per elles mateixes, i una mostra de fotografies, materials bibliogràfics i artístics relacionats amb la tasca de les dones esmentades.

Paral·lelament a l’exposició, es desenvoluparà una taula rodona que tindrà lloc el dia 14 de març a les 19:00 hores.

A més, per potenciar el caràcter pedagògic, la pàgina web https://vocesenelcierzo.lenguasdearagon.org/ oferirà materials de contingut didàctic, i també hi haurà l’opció de concertar visites dirigides per les mateixes comissàries de l’exposició, per a grups escolars.

Els treballs formen part del projecte ‘Vozes en o zierzo/Veus en el cerç/Voces en el cierzo’, que es desenvoluparà durant tot l’any 2022 i la primera meitat del 2023 i que es va iniciar el 21 de febrer (Dia Internacional de la Llengua Materna) amb l’estrena del documental Aragonès i català, les nostres llengües i que va continuar amb la difusió de diversos videoclips a través del canal de YouTube Llengües d’Aragó i de les xarxes socials del Govern d’Aragó.

Es tracta d’una altra iniciativa de les moltes que, des de la Direcció General de Política Lingüística, s’han dut a terme a favor de la visibilització del paper de la dona i de la perspectiva de gènere en relació amb les llengües pròpies d’Aragó, afegint-se a d’altres com el Premi Chuana Coscujuela, els programes Rosario Ustáriz o Luzía Dueso, la Col·lecció Isabel de Rodas, la IV Jornada de treball ‘Muller e luenga aragonesa’, els cursos promoguts per la Càtedra Johan Ferrández d’Heredia o la col·laboració en l’edició del videoclip en aragonès Un exérzito d’estrelas, del grup Mosicaires.

Julia Ara Oliván i María Teresa Moret Oliver han estat les comissaries de l’exposició, Ana Bendicho s’ha encarregat dels dissenys, Beatriz Lucea ho ha fet de les activitats complementàries, mentre que Vicky Calavia, en paper de directora, i Álvaro Mazarrasa, en el d’editor, han estat els responsables de l’elaboració dels videopoemes.

L’exposició ha estat organitzada per la Direcció General de Política Lingüística del Govern d’Aragó, el Vicerectorat de Cultura i Projecció Social de la Universitat de Saragossa i l’Ajuntament d’Alcanyís, amb la col·laboració del Ministeri de Cultura i Esport, del Ministeri d’Igualtat , de la Càtedra Johan Ferrández d’Heredia de llengües pròpies d’Aragó i patrimoni immaterial aragonès d’Unizar, de la Càtedra sobre Igualtat i Gènere, de l’Institut de Patrimoni i Humanitats, de l’Institut Aragonès de la Dona i de l’Ajuntament de Jaca.

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: