Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Les dones escriptores surten de l’armari

Una mostra al Paranimf treu de l’oblit un grapat d’autores en aragonès i català 

// Màrio Sasot

Des del passat 4 d’octubre i fins el 3 de desembre es pot veure, a la sala África Ibarra del Paranimf de la Universitat de Saragossa, una fantàstica i acurada mostra de la feina, de vegades dispersa i mig oculta, d’unes dones aragoneses que des de ja fa unes dècades van decidir escriure els seus poemes, relats, novel·les, assajos o teatre en les seues llengües maternes minoritzades.

A dalt: panells explicatius. A baix: presentació de Dones escriptores al Paranimf. / Gobierno de Aragón

La mostra, titulada Vozes en o zierzo / Veus en el cerç, ha estat comissariada per les professores Chulia Ara Oliván, pel que fa a la recerca i selecció d’autores i obres en aragonès i María Teresa Moret Oliver en allò que pertoca a les de llengua catalana.

Els seus continguts estan estructurats en formats diversos, tots els quals contribueixen a crear una atmosfera acollidora i eficaç, adient per a captar el valor humà i literari de les protagonistes. El primer que atrau el visitant és el so de les veus dels vídeo-poemes que projecten una peça de prosa o vers de les autores, sovint llegits per elles mateixes. En el cas de les escriptores en llengua catalana podem sentir i «visualitzar» mitjançant bellíssimes imatges seleccionades per la directora del vídeo, Vicki Calavia, i el seu editor, Álvaro Mazarrasa, fragments de textos de Mar Puchol, Marta Momblant, Glòria Francino, Teresa Jassà, Pilar Febas, Pilar Arbiol, Susana Antolí, Sílvia Ferragut, Merxe Llop, Mercè Ibarz, Susanna Barquin, Carme Alcover, Aurèlia Lombarte, Carmeta Pallarés, Mary Zapater i Cari Ariño.

Del llistat d’autores en aragonès en podem destacar a Ana Francisaca Abarca de Bolea, Neus Luzía Dueso, Pilar Beníterz, Ana Tena o Carmina Paraíso fins a arribar a 18. En total 34 autores de les quals es poden conèixer retalls de les seues vides, de vegades les seues mateixes veus i la seua trajectòria creativa.

L’espai central de la mostra està travessat per un reguitzell de panells que recullen dades biogràfiques i professionals de les protagonistes. Al mateix temps, per les parets circumdants es poden veure diverses fotografies d’elles amb alguns dels seus escrits, sense oblidar l’atractiu attrezzo de matolls i arbres sacsejats per la força del cerç d’aquestes veus creatives, obra de la dissenyadora de la mostra, Ana Bendicho. També es poden contemplar en uns amples prestatges una mostra editorial d’obres literàries, revistes i altres materials gràfics i audiovisuals en aragonès i en català. 

Activitats paral·leles

De manera paral·lela a l’exposició, es desenvoluparan diverses activitats complementàries, coordinades per Beatriz Lucea. En destaquen la projecció d’una selecció de vídeo-poemes sobre dones escriptores en llengües pròpies d’Aragó a l’Aula Magna del Paranimf el 17 d’octubre, coincidint amb la celebració del Dia de les Escriptores; l’actuació, el 20 d’octubre, a les 7 de la tarde, del grup musical La Chaminera a la Sala Pilar Sinués del mateix edifici, o la celebració d’una taula rodona sobre el tema a la mateixa sala Pilar Sinués el 9 de novembre. Finalment, durant tot el mes de novembre tindrà lloc, a la Biblioteca d’Aragó una mostra de materials bibliogràfics i d’obres pictòriques d’Elena Gusano Galindo. 

A més, per a potenciar el caràcter pedagògic, una pàgina web oferirà materials de contingut didàctic.  També hi haurà l’opció de concertar visites dirigides per les pròpies comissàries de l’exposició per a grups escolars.

Després que conclogue el seu cicle saragossà el proper 3 de desembre, la mostra viatjarà cap a Jaca, al Palau de Congressos, on estarà del 16 de desembre de 2022 al 15 de gener de 2023. Posteriorment, es podrà veure a Alcanyís, a la Sala Municipal d’Exposicions des del 27 de gener fins el 2 de març de 2023.

L’exposició ha estat organitzada per la Direcció General de Política Lingüística del Govern d’Aragó i el Vicerectorat de Cultura i Projecció Social de la Universitat de Saragossa, amb la col·laboració d’altres entitats i dels Ajuntaments de Jaca i Alcanyís.

A dalt: panells explicatius. A baix: presentació de Dones escriptores al Paranimf. / Gobierno de Aragón

Publicat a Temps de Franja n. 155, novembre 2022

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: