Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

L’Academia Aragonesa de la Lengua, present a les jornades de Nogará

// Maite Moret Oliver

El proppassat 19 d’abril de 2023, el president de l’AAL, Javier Giralt, i el seu secretari, Juan Pablo Martínez, van presentar la institució davant d’un públic prou nodrit i interessat, sobretot pel que fa a l’aspecte gràfic de la llengua aragonesa, al centre Joaquín Roncal de Saragossa, acte que formava part d’un programa de diferents ponències i activitats organitzades per l’Associació Cultural Nogará-Religada en les XXIX jornades de les llengües d’Aragó, entre els dies 15 i 25 d’abril. 

Juan Pablo Martínez i Javier Giralt a Nogará / Maite Moret

Javier Giralt va encetar la intervenció amb un repàs sobre la història de l’AAL i es va detenir en els acords assolits fins al moment pels acadèmics que en formen part. Així mateix, va oferir alguns detalls sobre les properes accions que l’AAL duria a terme: 1) la confecció d’un corpus textual, antic i modern, de l’aragonès i del català a l’Aragó, 2) la publicació de la revista de l’AAL (RAAL), 3) l’organització de la biblioteca que està ubicada a la seu que té assignada la institució (al Centre Aragonès de Referència, per a l’equitat i la innovació “Rosa Arjó”), 4) la confirmació d’un protocol de col·laboració amb l’IEC, l’AVL i la UIB, 5) la compilació dels fenòmens del català a l’Aragó en les obres de l’IEC, un buidatge que ja ha finalitzat, i, per últim, 6) un concurs literari escolar, que es durà a terme durant el curs 2023-2024. 

La intervenció de Juan Pablo Martínez es va centrar en la tasca duta a terme per la Comissió de grafia de l’Insituto de l’Aragonés (IA), una intervenció molt didàctica que va recórrer tot el procés de normativització gràfica que la comissió ha estat confegint durant pràcticament un any de feina: 23 sessions celebrades amb un cronograma de 45 qüestions gràfiques que calia tractar, tenint en compte les anteriors grafies. Els acords totals han estat d’un 49%, els de consens un 20,4% ,els de majoria qualificada un 20,4%, i els de majoria absoluta un 10%. Unes dades que no fan més que demostrar que la feina ha estat profitosa i que els acords són més quantificats que no pas els desacords.

El procés va arribar al seu final el dia 3 d’abril, amb la grafia oficial que es pot consultar al web de l’Acadèmia: https://www.academiaaragonesadelalengua.org/sites/default/files/ficheros-pdf/ortografia-de-laragones_web_an.pdf, i que com el mateix Juan Pablo Martínez va expressar: “ye de toz y pa toz”. 

Visita de la junta de la Societat d’Onomàstica 

El 26 de juny el president de la Societat d’Onomàstica, el professor Pere Navarro (Universitat Rovira i Virgili), acompanyat de la secretària general, Mar Batlle, i els vocals Andreu Beltran i Eugeni Perea, es van reunir a la seu de l’AAL amb el seu president, Javier Giralt, el secretari, Juan Pablo Martínez i la tresorera, Maite Moret. 

La visita, en primer lloc de cortesia entre les dues presidències, va tenir un caràcter productiu, ja que es van forjar vincles de col·laboració per organitzar de manera conjunta el 50è Col·loqui de la Societat d’Onomàstica a la Franja la propera primavera del 2024, així com per publicar estudis toponomàstics que es duguin a terme en un futur.

En aquesta reunió es va determinar la comissió que organitzarà el proper Col·loqui i es van posar damunt la taula algunes idees sobre les ponències principals, així com els possibles temes del col·loqui, que s’acabaran de perfilar al mes de setembre en la següent reunió que es convocarà per tractar-ne tots els aspectes necessaris perquè aquest 50è Col·loqui sigui tot un èxit. 

Reunió amb la Societat d’Onomàstica / Maite Moret

Publicat a Temps de Franja n. 158, juliol 2023

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: