Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

L’AAL participa en l’homenatge a Ánchel Conte a l’Aínsa

// J. Giralt, J. P. Martínez, M. Moret

El dissabte 10 de febrer l’Ajuntament de l’Aínsa va organitzar un emotiu i multitudinari homenatge a Ánchel Conte. Un acte en què la llengua aragonesa va tenir un paper central i que va comptar amb la participació de l’Academia Aragonesa de la Lengua. 

Juan Pablo Martínez a l’acte en homenatge a l’Àngel Conte / Arxiu AAL

L’acte va tenir com a mestre de cerimònies l’editor Chusé Raúl Usón i totes les intervencions van dibuixar un home excepcional, compromès, generós i treballador en totes facetes de la seua vida, i especialment en la recuperació i defensa de l’aragonès, a més de ser un referent de la literatura moderna en aquesta llengua. 

La intervenció per part de l’Academia va estar a càrrec del seu secretari, Juan Pablo Martínez, actual director de l’Instituto de l’Aragonés, i es va centrar en l’activitat de l’Ánchel Conte acadèmic, que va descriure com a  “lo suyo zaguer servicio” a la cultura aragonesa. En una emotiva intervenció, va descriure el compromís i la il·lusió d’Ánchel amb l’Academia i, en concret, per aconseguir que l’aragonès tingués una ortografia normativa oficial. També va recordar els desvetllaments que li produïa la manca de recolzament institucional i l’alegria que sentia en veure la bona acollida que l’ortografia començava a tenir entre la societat civil, associacions i editorials. 

El director de l’Instituto de l’Aragonés va concloure la seua al·locució amb unes paraules dedicades a la seua relació de treball amb Ánchel i amb l’agraïment d’haver gaudit de l’amistat “d’un hombre integro, sensible, carinyoso, impulsivo, con una rasmia y un optimismo infinitos, y un estoicismo admirable debant de l’adversidat”.

Juan Pablo Martínez Cortés ha estat escollit nou director de l’Instituto de l’Aragonés

El Plenari de l’Instituto de l’Aragonés, en la sessió monogràfica celebrada el proppassat 17 de gener, va elegir el professor Juan Pablo Martínez Cortés com a nou director de l’Instituto de l’Aragonés. Amb aquesta elecció es cobreix la vacant produïda en la direcció de l’Instituto després del traspàs, el 22 de novembre de 2023, d’Ánchel Conte, qui havia estat el director d’aquest òrgan de l’Academia Aragonesa de la Lengua des de la seua constitució. 

Coberta sola Ortografia Aragones

Ortografia de l’aragonés, la primera publicació de l’AAL

L’Academia Aragonesa de la Lengua inaugura la col·lecció de publicacions de la institució amb l’edició de Ortografia de l’aragonés. Aquesta edició, que ha comptat amb el finançament del Govern d’Aragó, recull el text de la norma ortogràfica oficial de l’aragonès, aprovada el 3 d’abril de 2023 pel Ple de l’AAL a proposta de l’Instituto de l’Aragonés. La publicació compta amb una versió digital, que es pot trobar al web de l’Academia (academiaaragonesadelalengua.org)  i una altra en paper, que es posa a disposició de les institucions, biblioteques i entitats interessades. El volum està dedicat especialment a la memòria de l’acadèmic Ánchel Conte, primer director de l’Instituto de l’Aragonés i president de la Comissió de Grafia. 

Conferència de M. Teresa Moret pel dia de la llengua materna a l’EOI d’Alcanyís

El 21 de febrer, dia de la llengua materna, la professora Mª Teresa Moret, acadèmica i secretària de l’Institut Aragonès del Català, va participar en l’activitat organitzada per l’Escola Oficial d’Idiomes d’Alcanyís a iniciativa dels professors del Departament de Català, en col·laboració amb l’Academia Aragonesa de la Lengua.

En la seua conferència, la Dra. Mª Teresa Moret va fer una presentació de l’Academia Aragonesa de la Lengua, en la qual va exposar-ne els antecedents, el procés fins a la constitució de la institució el 2021, l’estructura i les competències, així com el treball fet fins ara i els projectes futurs. Com a colofó d’aquesta xarrada, la professora Moret va presentar el vídeo: “El corazón de las lenguas de Aragón: los hablantes”, realitzat pel grup de recerca ICON-MULTiMeTAR de la Universitat de Saragossa, al qual pertany. 

M. Teresa Moret a l’EOI d’Alcanyís / Lluís-Xavier Flores

Publicat a Temps de Franja n. 161, abril 2024

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: