Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate
  • Inici
  • Territoris
  • Aragó
  • L’AAL es presenta amb èxit a Saragossa i visita els seus col·legues de València

L’AAL es presenta amb èxit a Saragossa i visita els seus col·legues de València

// Acadèmia Aragonesa de la Llengua

Acte solemne de presa de possessió dels càrrecs de l’Acadèmia

El dimarts 15 de novembre de 2022 es va celebrar al Paranimf de la Universitat de Saragossa l’acte solemne de presa de possessió del professor Javier Giralt Latorre, com a president de l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua i director de l’Institut Aragonès del Català, i de l’escriptor Ánchel Conte Cazcarro, com a director de l’Instituto de l’Aragonés.

Dalt: Els membres de l’Acadèmia presents a l’acte. Baix: Javier Giralt durant la presa de possessió del seu càrrec / AAL

Per l’absència del Rector de la Universitat de Saragossa i del Conseller d’Educació, Cultura i Esports del Govern d’Aragó, va presidir la sessió la Vicerectora de Cultura i Projecció Social de la Universitat de Saragossa, Yolanda Polo Redondo, acompanyada del Director General de Política Lingüística del Govern d’Aragó, José Ignacio López Susín. 

Després de la salutació inicial de la Sra. Vicerectora, el secretari de l’Acadèmia va llegir l’acta d’elecció i el decret de designació. Tot seguit, Javier Giralt i Ánchel Conte van prometre els seus càrrecs en català i aragonès, respectivament. 

En el seu discurs de salutació, Ánchel Conte va qualificar la creació de l’Acadèmia com «un acte de justícia històrica envers una llengua maltractada i menyspreada durant segles, com ha estat l’aragonès». En nom dels acadèmics adscrits a l’Instituto de l’Aragonés, es va comprometre a no reblar per tal que l’aragonès tingui un futur pròsper i digne, com a manera d’honorar tots els qui han transmès i mantingut viva la llengua fins avui.

En la seua intervenció, Javier Giralt va qualificar la jornada d’il·lusionant, perquè suposava la presentació oficial de l’Acadèmia davant la societat aragonesa. Va assenyalar que «l’aragonès i el català no han gaudit de la presència i la consideració social que mereixen» i va recordar el mandat estatutari segons el qual ningú ha de ser discriminat per raons de la llengua. El president va regraciar els parlants d’aragonès i català per haver conservat les dues llengües vives, i les associacions, per haver dut a terme una tasca capital de defensa i promoció.

L’acte, que es pot veure en el canal YouTube de l’Acadèmia (https://youtube.com/@aal_academia), va concloure amb la intervenció del Director General de Política Lingüística i amb la vibrant actuació musical de La Chaminera, a més de la recitació espontània d’un poema de Desideri Lombarte per part del cantautor Tomàs Bosque. Per últim, cal remarcar que l’esdeveniment va comptar amb una nodrida assistència de públic, al qual l’Acadèmia vol expressar, des d’aquestes pàgines, el seu sincer agraïment.

Visita a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua

El 30 de novembre de 2022, una delegació de l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua, formada pel president, Javier Giralt, el secretari, Juan Pablo Martínez, i la tresorera, Maite Moret, va visitar l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

En el marc incomparable del Monestir de Sant Miquel dels Reis de València, la delegació va ser rebuda per la presidenta de l’AVL, Verònica Cantó, acompanyada dels membres de la junta de govern. A continuació van mantenir una reunió de treball on es van presentar les institucions. També es van tractar algunes qüestions que afecten la llengua catalana, compartides per la Comunitat Valenciana i Aragó, a les quals han de fer front de manera semblant les dues acadèmies. Tot seguit, els representants de les dues institucions van manifestar una ferma voluntat de col·laboració, no només en la normativització de la llengua catalana, sinó també en el desenvolupament d’alguns projectes que aviat posarà en marxa l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua.

Els acadèmics de l’AVL i l’AAL a la seu de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua / AAL

Publicat a Temps de Franja n. 156, gener 2023

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: