Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

L’AAL aprova l’ortografia de l’aragonès

// Redacció

El Ple de l’Academia Aragonesa de la Lengua, en sessió extraordinària celebrada el passat dilluns 3 d’abril, ha aprovat l’Ortografia de l’aragonès, la normativa ortogràfica oficial de l’aragonès.

Amb aquesta decisió històrica, l’Acadèmia posa fi a la situació actual de concurrència de múltiples propostes ortogràfiques per a l’escriptura de l’aragonès. La mateixa AAL va reconèixer aquesta situació de partida l’octubre passat, quan va aprovar un acord normatiu que, provisionalment, considerava «ús correcte» la utilització de qualsevol de les normes gràfiques preexistents, fins que es publiqués la normativa ortogràfica en què la Institució estava treballant. Des de l’aprovació, dilluns passat, de la normativa ortogràfica oficial, queda sense efecte l’acord publicat el mes d’octubre.

L’Ortografia de l’aragonès ha estat elaborada per la Comissió de Grafia de l’Instituto de l’Aragonés. Aquesta comissió, constituïda amb aquesta finalitat l’11 d’abril de 2022, ha estat presidida per Ànchel Conte i en formen part tots els membres numeraris de l’Institut. Al llarg de 23 sessions de treball de la comissió esmentada i dues reunions del Plenari de l’Institut, els acadèmics i acadèmiques van acordar els diferents punts que conformen aquesta norma ortogràfica. Per això, la Comissió va partir de les solucions aportades per les diferents normes i tradicions gràfiques existents fins avui, així com de les propostes presentades pels mateixos acadèmics i acadèmiques.

Amb l’aprovació d’aquesta normativa ortogràfica, l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua ha aconseguit una fita històrica, esperada durant molts anys per la comunitat lingüística. L’existència d’una normativa ortogràfica oficial permet establir les bases per continuar avançant en el procés de codificació de la llengua aragonesa, i afavorirà una presència més gran de l’aragonès en tots els àmbits de la societat.

L’acord normatiu es pot trobar en aquest enllaç. Aquí podeu descarregar-vos el text de l’ortografia de l’aragonès, tant en aragonès com en castellà.

Acadèmics de l’Instituto de l’Aragonés a l’acte de presa de possessió. / AAL
Els acadèmics presents a l’acte de possessió al Paranimf de la Universitat de Saragossa, 15 de novembre de 2022. / Màrio Sasot

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: