La Universitat de Saragossa, contra el negacionisme d’Azcón
// Redacció
Prop de 300 professors i investigadors de la Universitat de Saragossa van signar el passat mes de març un manifest pel qual es veuen «obligats a posicionar-nos davant l’afirmació del president del Govern d’Aragó, Jorge Azcón, apareguda a la premsa el 31 de gener d’aquest any, manifestant que “en Aragón no se habla catalán”».
Els signants del manifest rebutgen les declaracions del president aragonès quan diu que «la gente que vive en Fraga habla fragatino», i que «las modalidades lingüísticas propias van desde el cheso hasta el fragatino».
També veuen amb preocupació «les intencions expressades per responsables del govern d’Aragó d’intervenir en la independència de l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua, creada per la Llei 3/2013 com a institució científica oficial en l’àmbit de les llengües i les modalitats lingüístiques pròpies d’Aragó, i en la conformació del qual van participar el Govern d’Aragó, les Corts d’Aragó i la Universitat de Saragossa.
»El català a Aragó —afegeix el Manifest—rep reconeixement i interès per part de la romanística internacional des de fa moltes dècades. És matèria docent a la Universitat de Saragossa, és present als graus en Filologia Hispànica, Estudis Clàssics i Estudis Anglesos, i manté una àrea pròpia al Departament de Lingüística i Literatures Hispàniques. […] A més, diferents investigadors de la Universitat de Saragossa participen en diversos projectes finançats a nivell estatal, que tenen entre el seu objecte d’estudi tant el català com l’aragonès a Aragó, ja sigui des de la perspectiva lingüística, històrica com social, i els resultats són motiu de publicació de monografies i articles acadèmics a revistes d’alt impacte internacional.
»L’aragonès i el català són part de la vida quotidiana de la Universitat de Saragossa, com a llengües de la plataforma virtual de gestió de la docència (Moodle), motiu de cursos d’estiu, publicacions de l’editorial Prensas de la Universidad de Zaragoza, etc.
»Com a docents i investigadores, considerem que les afirmacions de representants públics anteriorment esmentades vulneren la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, ratificada per l’Estat espanyol, ja que el Comitè d’Experts ha explicitat en diferents ocasions, la darrera aquest mateix any, la necessitat de supervisar i vetllar pel compliment de les obligacions adquirides per les autoritats espanyoles, mitjançant el reconeixement i la protecció del català i l’aragonès a Aragó.
»Per tot això exigim el reconeixement de la investigació desenvolupada a Aragó sobre la diversitat lingüística pròpia, […] i el respecte a la seva autonomia com a institució i la independència acadèmica dels membres.»
Publicat a Temps de Franja n. 161, abril 2024
Tags: Aragó