Gran Recapte 2018
XI Campus de música tradicional EBREFOLK

La professora Carmen Castán, premi Chuana Coscujuela 2020

// Redacció

La professora Carmen Castán Saura ha estat elegida com a premi Chuana Coscujuela 2020 per la seva llarga trajectòria en l’ensenyament i promoció del patuès o benasquès, que ha contribuït a la conservació d’aquesta llengua pròpia de la Vall de Benasc. Castán, nascuda a Gabás, és des de l’any 1997 la professora responsable de l’ensenyament de benasquès per a nens i adults a la vall i des del 2000 imparteix Llengua i Cultura Aragonesa a l’IES Baltasar Gracián de Castilló de Sos i arreu del CRA Alta Ribagorza. Des del curs 2017-2018 és la professora de Llengua Aragonesa com a assignatura curricular. Ha publicat amb els seus alumnes i el Govern d’Aragó Resetas de cosina de l’Edat de Pedra i Resetas de cosina de l’an Mil. Becada per l’Institut d’Estudis Aragonesos per recollir la tradició oral dels pobles de la Vall de Benasc en un arxiu sonor, va recollir aquesta investigació en l’obra La sombra del olvido. També al costat de el Govern d’Aragó es va encarregar de coordinar i adaptar les lletres del disc en benasquès ‘Golin, Golin’.

És sòcia de l’Associació Guayente, que va presentar la seva candidatura i des d’on ha treballat per promoure, ensenyar i defensar el patrimoni lingüístic i històric aragonès, gràcies a nombrosos tallers, publicacions i conferències en què ha participats des dels anys vuitanta.

La seva marxa literària va començar l’any 1989 i des de llavors ha publicat més d’una vintena de relats en benasquès. Entre els guardons que ha rebut es troben el premi Arnal Cavero en l’any 1997 amb la seva novel·la ‘Cuan l’odio esbatega per l’aire’ i el 2002 amb La descordada vida de Sinforosa Sastre. El 2011 va rebre de l’Ajuntament de Benasc el premi ‘Primer Chulet del patués’. Entre les seves últimes publicacions destaca Cinco rutas con los cinco sentidos, publicat per l’editorial Barrabés. És coordinadora de la col·lecció de contes de tradició oral Cuento ta Pintá.

El premi Chuana Coscujuela reconeix una tasca continuada o d’especial notorietat i importància, en qualsevol dels àmbits socials, culturals, esportius, artístics, econòmics, etc. que suposin un destacat benefici per a la llengua aragonesa, tenint especial consideració les activitats destinades a la dignificació, difusió, investigació, ensenyament, expressió literària, etc. de l’aragonès i que constitueixi un model i testimoni exemplar per a la societat aragonesa.

El Jurat d’el Premi Chuana Coscujuela 2020 ha estat presidit pel cap de servei de Política Lingüística, Francho Beltrán, i compost pels següents vocals: Silvia Ceba Civil, María Teresa Estabén Laguía i Manuel Ramón Camp. Ha actuat com a secretària Maria Graciela de Torres Olson, assessora docent de la Direcció General de Política Lingüística.

En edicions anteriors van ser guardonats María Victoria Nicolau Minuet i Inazio Almudévar Zamora, i Chesús Garcés Baquer ‘Baitico’.

Chuana Coscujuela (1910-2000) va destacar com una de les millors i més populars escriptores en aragonès de l’últim terç de la S. XX. Va ser a Adahuesca, el poble de la seva infància, en el que va situar la seva obra mestra: A lueca (a historia d’una mozeta d’o Semontano); escrita a finals dels anys 70 i que va constituir el primer llibre que s’editava en aragonès del Somontano. El seu estil es va caracteritzar per la seva espontaneïtat i naturalitat recollint amb senzillesa la vida tradicional en un lloc de la zona. En la seva obra apareixen multitud d’expressions i frases fetes de caràcter col·loquial, que li donen a el text gran vivesa. Va ser consellera d’honor de Consello d’a Fabla Aragonesa i, a més, va guanyar el Premi Arnal Cavero de el Govern d’Aragó l’any 1992.

 

Imatge de la professora i escriptora Carmen Castán, guardonada avui amb el premi Chuana Coscujuela. / Aragón Hoy

 

Tags:

Trackback des del seu lloc.

Comentaris (1)

Deixa un comentari

Vostè ha de ser connectat per publicar un comentari.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: