Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

La Fira del llibre de Montsó, una festa multilingüe*

// Felip Berenguer

La Fira del Llibre de Montsó, que es va celebrar durant el cap de setmana del 8 al 10 de desembre a la capital del Cinca Mig, va ser una autèntica festa de la cultura, l’edició, els llibres i els lectors aragonesos, on especialment el dia 8, van tindre protagonisme los llibres en català i aragonès i els premis atorgats enguany pel govern aragonès dins d’aquest sector.
Al llarg d’eix dia l’escriptor i periodista saidinès Màrio Sasot va signar exemplars i presentà la seua novel·la Espills trencats, guanyadora del Premi Guillem Nicolau 2017.
A l’acte oficial de la presentació, que va tindre lloc a la sala de la Planta Baixa de l’antiga Azucarera de Montsó a les 19.30 h, van acudir nombrosos vilatans de Saidí i altres pobles de la Comarca del Baix Cinca, entre ells molts familiars i amics del premiat i l’alcalde de la localitat, Marco Ibarz. També van acudir socis de l’IEBC i altres activistes culturals de la zona i mestres de Català de diferents pobles del Baix Cinca i Llitera.
Sasot va agrair a tots los presents l’afecte i la simpatia mostrats en desplaçar-se a Montsó i explicà que en aquesta primera obra de creació va voler tornar a les arrels i recuperar uns fets i uns temps de la infància i la joventut que havien set fonamentals per a ser la persona que havia acabat sent al llarg de la vida.
A migdia la Fira va obrir les portes i a la una es va inaugurar l’esdeveniment amb un emocionat i savi pregó de la escriptora aragonesa Ana Alcolea, amb la presència del director general de Cultura i Patrimoni del Govern d’Aragó, Nacho Escuín, lo director general de Política Lingüística, José Ignacio López Susín, l’alcalde de Montsó, Álvaro Burrell, i els responsables de la organització ferial.
Tots ells hi van estar presents també a la tarde en el acte de lliurament dels Premis atorgats enguany pel govern d’Aragó. Junt amb Mario Sasot, premi Guillem Nicolau de Literatura escrita en català, estaven José Ramón Ayllón, Premi Miguel Labordeta 2016 per l’obra Climogramas de estación emocional; José Solana, Premi Arnal Cavero 2017 per la novel·la històrica escrita en aragonès de la vall de Chistau El siñor de Sant Chuan, els propietaris de l’editorial Pregunta edicions, premi al llibre millor editat a Aragó en 2016 i el guanyador del Premi a la trajectòria professional en el sector del llibre d’Aragó en 2016, Luis Felipe Alegre Seró, membre de la companyia de difusió poètica El Silbo Vulnerado.

 José Solana, Màrio Sasot i J. I. López Susín 
a la Fira de Montsó. / Elena Cebrián

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: