Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

La DGA desenvolupa el pressupost participatiu de política lingüística*

// Màrio Sasot

A fi de concretar el «Compromís de treball conjunt», signat el passat dia 28 de setembre de 2020 amb prop de 60 associacions de l’àmbit de l’aragonès i el català, la Direcció General de Política Lingüística ha sol·licitat a aquestes agrupacions propostes per desenvolupar dins del pressupost de 2021, sempre que puguin dur-se a terme tenint en compte tant la situació sanitària com els tràmits administratius necessaris.

Cada associació ha pogut realitzar dues propostes concretes en relació a cinc àmbits de treball: 1. Divulgació (Publicacions físiques o virtuals, edició d’àudios i vídeos) 2. Cursos i Seminaris 3. Eines TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) 4. Recerca 5. Toponímia i Tradició oral

Amb aquesta iniciativa pionera es posa en marxa un camí cap a la participació que, segons el director general de Política Lingüística, Ignacio López Susín, «estem segurs que donarà resultats òptims per al compliment dels objectius que la legislació estableix».

D’altra banda, la Fira del llibre de Saragossa, que després de dos intents fallits per la pandèmia, es va celebrar «a porta tancada» a la Sala Multiusos de l’Auditori el dies 5 al 8 de desembre. Va servir de marc de presentació de les obres premiades en els guardons literaris convocats pel Govern d’Aragó, «Arnal Cavero» i «Guillem Nicolau» 2020 en llengua aragonesa i catalana respectivament.

Els autors guanyadors d’enguany signaren les seues obres premiades dilluns 7 de desembre a la tarda a l’estand de Gara d’Edizions.

Allí van ser-hi, compartint el seu treball literari amb el públic, la nostra companya de redacció Merxe Llop Alfonso, guanyadora del Premi «Guillem Nicolau» 2020, amb la seua novel·la Sílverti, i Miguel Martínez Tomey, guanyador del Premi «Arnal Cavero» 2020, amb l’obra Quia nullum violentum perpetuum, una traducció dels Quintii Horatii Flacci Emblemata, a partir de l’edició realitzada a Anvers en 1612.

Tornant a la informació administrativa oficial envers les llengües pròpies d’Aragó, s’ha publicat recentment al BOA l’ordre per la qual es resol la convocatòria al Programa «Jesús Moncada» per a la difusió del català i les seues modalitats lingüístiques en els centres docents públics i privats concertats no universitaris de la Comunitat Autònoma d’Aragó durant el curs 2020-2021.

Els interessats en conèixer les activitats concedides a cadascun dels centres sol·licitants ho poden consultar a l’enllaç següent: https://educa.aragon.es/documents/20126/809130/Resoluci%C3%B3n+Jes%C3%BAs+Moncada.pdf/0d32f00d-d5db-2f84-d7a3-ed5c29845f54?t=1606467052281

Mertxe Llop a la Fira del llibre de Saragossa. /
Rafa Yuste

 

Miguel Martínez Tomey. / Aragón Hoy

 


*Publicat a Temps de Franja n.148, gener 2021

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: