Jorge Pueyo reclama subvenció de l’Estat per l’AAL
// Redacció
Lo Diputat Jorge Pueyo, portaveu de Cultura del Grup Parlamentari Plurinacional SUMAR,ha presentat una proposició no de llei per al seu debat a la Comissió de Ciència, Innovació i Universitats perquè l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua (AAL) rebi finançament estatal, «com és el cas de la resta de les acadèmies de llengües de l’Estat, siguin cooficials o no» —segons explica en una nota de premsa el grup polític Chunta Aragonesista (CHA).
En l’exposició de motius es recorda que en els Pressupostos Generals de l’Estat de cada any es recullen, a càrrec del Ministeri de Ciència i Innovació, subvencions nominatives per a despeses de funcionament en favor de, entre altres institucions, les diferents acadèmies de les llengües oficials i no oficials COM L’Institut d’Estudis Catalans, la Reial Acadèmia de la Llengua Basca «Euskaltzaindia», la Reial Acadèmia Galega, l’Institut d’Estudis Aranesi-Acadèmia Aranesa dera Llengua Occitana i l’Acadèmia de la Llingua Asturiana.
Així mateix, el passat dia 7de maig, el Consell de Ministres va aprovar el Reial decret pel qual es regula la concessió directa de diverses subvencions a entitats relacionades amb la recerca i el coneixement, per a atendre el finançament, entre altres entitats, de les esmentades acadèmies lingüístiques durant el present exercici.
Atès que l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua és l’única institució científica oficial de llengües protegides que no compta amb aquesta subvenció estatal, el Diputat de CHA per la coalició Sumar Jorge Pueyo ha presentat la següent proposició no de llei: «El Congrés dels Diputats insta el Govern a adoptar les mesures normatives i pressupostàries necessàries per a incorporar a l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua entre les acadèmies lingüístiques receptores de subvenció directa anual per part del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats».
En la iniciativa es repassa la protecció de les llengües d’Aragó des de l’Estatut d’Autonomia de 1982, amb la devolució de l’autogovern, així com l’aprovació d’una Llei autonòmica de Llengües en 2009 que va ser substituïda per una altra en 2013. Malgrat mancar de rang cooficial la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (STCE núm. 148) del Consell d’Europa, signada en 1992 i ratificada en 2001 per l’Estat espanyol, reconeix i protegeix expressament l’aragonès i al català a l’Aragó.
Per tant —explica CHA en el seu comunicat— «és imperatiu que l’Estat i les Comunitats Autònomes compleixin amb els compromisos adquirits amb la ratificació i les diverses recomanacions que s’estableixen en els informes de seguiment any rere any».
L’Acadèmia Aragonesa de la Llengua com a institució científica oficial en l’àmbit de les llengües i modalitats lingüístiques pròpies va ser creada en l’article 7 de la Llei 3/2013, de 9 de maig, d’ús, protecció i promoció de les llengües i modalitats lingüístiques pròpies d’Aragó i està constituït per dos seccions: l’ Institut de l’Aragonès i l’ Institut del Català.
Actualment, l’AAL no rep cap suport econòmic de l’actual govern aragonès (PP-VOX) per al seu mínim funcionament orgànic com són els desplaçaments per a reunions presencials dels seus membres o personal de secretaria o administració.
Tags: Aragó