Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Es presenta a Saragossa l’obra poètica de Desideri Lombarte

// Màrio Sasot

El proppassat 9 de gener, la plana major de l’Institut d’Estudis Terolencs desembarcà al paranimf de la Universitat de Saragossa per a presentar quatre llibres de poesia recentment publicats. Per una banda, l’Obra poètica completa de Desideri Lombarte, primer número de la col·lecció «Biblioteca Turolense», dedicada a monografies d’autors i autores vinculats a aquesta província. Per altra, l’objectiu de l’acte era presentar la nova col·lecció «Antologías Poéticas» amb els seus primers títols: Teruel en la mirada y en el alma, de José Antonio Labordeta Teruel, campanas que doblan a lo lejos de Ildefonso-Manuel Gil, y Arpegios y mudanzas de l’autor de Burbáguena Enrique Villagrasa.

Per parlar de l’obra desideriana va intervenir en primer lloc Carles Terès, autor del disseny, maquetació i correcció del llibre i de la col·lecció mateixa. Tant el seu disseny com la coberta van ser profusament elogiades pels diferents intervinents a l’acte.

A continuació parlà Artur Quintana, encarregat, junt amb l’Hèctor Moret, del pròleg, ordenació i revisió dels textos poètics d’en Lombarte. Quintana insistí en el valor i la transcendència de l’autor de Pena-roja, del que destacà les seues constants vitals i creatives: llengua, poesia, amor i territori. Va citar molt oportunament la carta que va escriure Lombarte a Rolde el 1988, un any abans de morir: «Mis textos se debaten en esa dualidad tan difícil de asumir —la dualidad catalano-aragonesa— sin traicionar patria y cultura, suelo y lengua».

Per parlar de les obres de la col·lecció d’antologies poètiques que recullen peces dels respectius autors relacionades amb el territori terolenc, intervingueren el director de l’IET, Nacho Escuin; Marina Heredia, responsable de l’editorial Libros del Gato Negro, que coedita aquestes obres, José Luis Melero, Alfredo Saldaña i Antonio Pérez Lasheras.

Artur Quintana comenta l’OPC desideriana davant el públic de Saragossa. / Sigrid Schmidt von der Twer
El president de l’IET, Ignacio Escuin (al centre) amb els editors de la col·lecció “Antologías poñeticas”. / Sigrid Schmidt von der Twer
Carles Terès explica les vicissituds de l’edició. / Sigrid Schmidt von der Twer

Premis literaris i a l’edició

Una hora abans, a l’edifici del Museu d’Art Contemporani Pablo Serrano, el conseller d’Ensenyament, Cultura i Esports Felipe Faci, presidia el lliurament dels premis literaris que concedeix el govern d’Aragó a obres i autors de la Comunitat, entre ells el ‘Guillem Nicolau’ 2021, que va recaure en mans deLluís Rajadell, pel recull de relats Terra Agra.

El jurat considerà que aquesta obra «aporta una nova reflexió sobre fets històrics, d’una manera original y creativa, a través de contes curts vinculats al territorique traslladen al lector a mig camí entre la realitat i la ficció».

El conseller també va fer lliurament del Premi a la Trajectòria professional en el sector del llibre 2020 aChuse Aragüés, fundador de la distribuïdora Ícaro, editor de Gara d’Edizions i PRAMES «en reconeixement a la seua promoció de ladiversitat lingüística aragonesa».

També es va atorgar el Premi al Llibre millor editat a Mujeres, migración a la modernidad, de l’editorial Pirineum, i l’Arnal Cavero a l’escriptor chistabí José Solana Dueso, per l’obra La deleria del Cobalto.

Lluis Rajadell llegeig un fragment de ‘Terra agra’. / Gobierno de Aragón
Lluís Rajadell rep el premi Guillem Nicolau de mans del Conseller Felipe Faci. / Gobierno de Aragón
Chusé Aragüés en el seu discurs d’agraïment. / Sigrid Schmidt von der Twer
Foto de tots els guardonats. / Gobierno de Aragón

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: