Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

El “provocador” llibre de José Bada

‘Recuerdos para la Paz’, presentat al Centro Pignatelli de Zaragoza

// Ramón Mur

Recuerdos para la paz, l’últim llibre de José Bada (Favara del Matarranya, 1929), fou presentat el passat 16 de gener al Centre Pignatelli de Saragossa, seu de la Fundación Seminario de Investigación para la paz (SIP). De les paraules de José Alemany, president d’honor de la Fundació, del filòsof Andrés Ortiz Osés i del alcalde de Favara, Francisco Doménech en l’acte de presentació, podem deduir que Bada ha escrit un llibre “provocador”, que pretén provocar la pau.

Bada, exconseller d’Educació i Cultura del Govern d’Aragó, és Pepito, el xiquet de la guerra, que no va anar al front de batalla perquè en els exèrcits no formen files soldats infantils. Però, com tants homes i dones de la seua generació, no va fer la guerra civil (1936-1939) però la va patir. És per això que José Bada afirma que en el seu llibre no conta allò que va passar sinó “allò que ens va passar”.

Aquest és un llibre que no recorda la guerra des d’un dels dos bàndols (els rojos o els nacionals) sinó que els fon en un d’únic: el bàndol de la pau. El llibre de Bada demostra que en els dos fronts va haver-hi màrtirs i persones sense ànima. En les seues pàgines es defensa la pau i la reconciliació en memòria viva, sense oblidar. Bada no entén res d’allò que a ell li va passar, però no vol ‘desentendre’ ni oblidar tot el que va passar. I mai no oblidarà com els rojos van matar el seu pare i tres germans d’aquest. Tanmateix, no podrà oblidar que en aquell mateix mes d’agost de 1936, els nacionals van assassinar a Saragossa sis segadors de Favara, militants de la CNT

Bada esta fermament convençut que cal “recordar la guerra perquè mai no torni a succeir”. Recordar la guerra per a provocar la pau és la tesi constant d’aquest llibre en el qual, el seu autor afirma: “Con el tiempo, al secar las propias lágrimas aprendemos a ver las de los otros. Confío que hoy, al recordar un olvido imperdonable, no caiga nadie en otro olvido por mor de otros prejuicios”.

“Si no podem fer la pau perquè aquesta, la pau gran, no cap en el món, almenys fem les paus, petites paus concretes”, va dir José Bada en l’acte de presentació dels seus Recuerdos para la paz que va concloure amb aquestes paraules: “Escribir es fácil, lo difícil es que te lean. Vosotros sois el futuro del libro”.Diversos moments de la presentació. / Merche Llop

Tags:

Trackback from your site.

Comments (1)

  • Avatar

    Pedro J. Bel

    |

    Vaig tindre a José Bada com a professor d’Historia de Filosofía (2 cursos) es un intel-lectual d’altura. Compraré i llegiré lo llibre, segur que es molt interessant.

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: