Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

El grup de teatre Garbinada, Premi Desideri Lombarte 2019

// Govern d’Aragó

El Grup de teatre Garbinada de Mequinensa ha estat guardonat amb el Premi Desideri Lombarte 2019 “per la tasca continuada, d’especial notorietat i importància, que ha desenvolupat en benefici del català d’Aragó, especialment pel que fa a la dignificació, difusió i exaltació de l’escriptor mequinensà Jesús Moncada, constituint un model i testimoni exemplar per a la societat aragonesa”.
El Grup de teatre Garbinada és una entitat sense ànim de lucre fundada el 1999 per l’associació de la dona mequinensana La Dona. Les primeres representacions teatrals d’aquest grup van ser en castellà —amb obres de Miguel Mihura, Enrique Jardiel Poncela o Hart i Braddell. No obstant això, el 2001 van iniciar un nou repte amb la representació de l’obra Els Pastorets en català i, posteriorment, van començar a adaptar textos de les obres de l’escriptor mequinensà Jesús Moncada (premi de les Lletres Aragoneses 2004). D’un temps, d’un poble, la seva obra més aclamada fins avui, és una adaptació teatral de textos curts que Jesús Moncada va ambientar a la seua Mequinensa natal i constitueix un particular homenatge a l’autor.
El Premi Desideri Lombarte reconeix una tasca continuada o d’especial notorietat i importància, en qualsevol dels àmbits socials, culturals, esportius, artístics, econòmics, etc. que suposin un destacat benefici per al català d’Aragó, tenint especial consideració les activitats destinades a la dignificació, difusió, investigació, ensenyament, expressió literària, etc. del català d’Aragó i constitueixi un model i testimoni exemplar per a la societat aragonesa.
El guardó es lliurarà al setembre amb motiu del Dia Europeu de les Llengües.
El jurat ha estat compost pel director general de Política Lingüística, José Ignacio López Susín, i José María Becana Sanahuja, Mercedes Llop Alfonso, Lourdes Pena Subirà i José María Agustín García com a secretari.Jurat del premi. / Aragón_hoyEl Grup Garbinada en una actuació a Saragossa el maig de 2012. / Màrio Sasot

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: