Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate, així som i així facem
  • Inici
  • Territoris
  • Aragó
  • El Govern d’Aragó subscriu acords amb set comarques per a la promoció de les llengües pròpies

El Govern d’Aragó subscriu acords amb set comarques per a la promoció de les llengües pròpies

El Consell de Govern dóna llum verda a aquests convenis, que suposaran una inversió de 35.000 euros

// Redacció
El Consell de Govern ha aprovat avui la subscripció de set convenis amb altres tantes comarques de la Comunitat per a la promoció de la llengua aragonesa i les seues varietats dialectals, i el català d’Aragó. Cadascuna d’aquestes comarques rebrà una aportació econòmica de 5.000 euros per part del Govern d’Aragó, que anirà destinada a projectes que desenvolupen en el seu si.

En aquest sentit, la comarca de l’Alto Galligo desenvoluparà una audioguia multilingüe accessible des d’una app mòbil per a la ruta cultural i turística de les Esglésies de Serrablo. La comarca de el Baix Cinca engegarà un programa d’animació lectora en català a les ludoteques infantils d’estiu, sota el nom de “Contes d’estiu” (3.500 euros), a més de publicar uns fullets de toponímia (1.500 euros ). La comarca del Matarranya destinarà la subvenció a activitats culturals i patrimonials de promoció i difusió del català d’Aragó (1.700 euros), a l’edició d’un conte tradicional de la zona (2.300 euros) i a la publicació de fullets de toponímia (1.000 euros).

La comarca Plana de Uesca invertirà 2.500 euros en un estudi de recerca de toponímia aragonesa a la zona sud de la comarca, 2.000 euros a treballs de preimpressió i materials d’un llibre en aragonès i 500 més per a participar en l’edició del volum III de la Compilació d’Osca. L’import íntegre concedit a La Chacetania anirà a parar a el desenvolupament i implantació d’una audioguia multilingüe accessible des d’una app mòbil per a la ruta cultural i turística del Camí de Sant Jaume a la zona. La Ribagorça repartirà aquesta suma de 5.000 euros en treballs relacionats amb la toponímia, la col·laboració amb un projecte de socialització de les llengües de la comarca i la participació en l’edició d’una publicació escolar. Finalment, la comarca de Sobrarbe finançarà gràcies a aquesta subvenció l’organització i gestió i la dotació de el Premi Espiello de el programa Agora x l’aragonés, i en la programació de la secció corresponent del Festival Internacional de Documental Etnogràfic.

El Departament d’Educació, Cultura i Esport realitzarà aquestes aportacions dins de les seues competències en matèria de política lingüística, la direcció general ajuda a l’impuls a l’ensenyament de les llengües pròpies d’Aragó en tots els nivells i etapes, promociona la investigació de el patrimoni lingüístic aragonès, i també coordina i col·labora amb altres administracions i entitats en la implementació de programes i plans específics per a l’ús efectiu i normalització social de les llengües pròpies d’Aragó en les zones d’utilització predominant.

 

Cobertes de la col·lecció de contes infantils tradicionals que publica la Comarca del Matarranya

 

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Tags:

Trackback des del seu lloc.

Deixa un comentari

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Major, 4. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: