Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate
  • Inici
  • Territoris
  • Aragó
  • El Govern d’Aragó subscriu acords amb set comarques per a la promoció de les llengües pròpies

El Govern d’Aragó subscriu acords amb set comarques per a la promoció de les llengües pròpies

El Consell de Govern dóna llum verda a aquests convenis, que suposaran una inversió de 35.000 euros

// Redacció
El Consell de Govern ha aprovat avui la subscripció de set convenis amb altres tantes comarques de la Comunitat per a la promoció de la llengua aragonesa i les seues varietats dialectals, i el català d’Aragó. Cadascuna d’aquestes comarques rebrà una aportació econòmica de 5.000 euros per part del Govern d’Aragó, que anirà destinada a projectes que desenvolupen en el seu si.

En aquest sentit, la comarca de l’Alto Galligo desenvoluparà una audioguia multilingüe accessible des d’una app mòbil per a la ruta cultural i turística de les Esglésies de Serrablo. La comarca de el Baix Cinca engegarà un programa d’animació lectora en català a les ludoteques infantils d’estiu, sota el nom de “Contes d’estiu” (3.500 euros), a més de publicar uns fullets de toponímia (1.500 euros ). La comarca del Matarranya destinarà la subvenció a activitats culturals i patrimonials de promoció i difusió del català d’Aragó (1.700 euros), a l’edició d’un conte tradicional de la zona (2.300 euros) i a la publicació de fullets de toponímia (1.000 euros).

La comarca Plana de Uesca invertirà 2.500 euros en un estudi de recerca de toponímia aragonesa a la zona sud de la comarca, 2.000 euros a treballs de preimpressió i materials d’un llibre en aragonès i 500 més per a participar en l’edició del volum III de la Compilació d’Osca. L’import íntegre concedit a La Chacetania anirà a parar a el desenvolupament i implantació d’una audioguia multilingüe accessible des d’una app mòbil per a la ruta cultural i turística del Camí de Sant Jaume a la zona. La Ribagorça repartirà aquesta suma de 5.000 euros en treballs relacionats amb la toponímia, la col·laboració amb un projecte de socialització de les llengües de la comarca i la participació en l’edició d’una publicació escolar. Finalment, la comarca de Sobrarbe finançarà gràcies a aquesta subvenció l’organització i gestió i la dotació de el Premi Espiello de el programa Agora x l’aragonés, i en la programació de la secció corresponent del Festival Internacional de Documental Etnogràfic.

El Departament d’Educació, Cultura i Esport realitzarà aquestes aportacions dins de les seues competències en matèria de política lingüística, la direcció general ajuda a l’impuls a l’ensenyament de les llengües pròpies d’Aragó en tots els nivells i etapes, promociona la investigació de el patrimoni lingüístic aragonès, i també coordina i col·labora amb altres administracions i entitats en la implementació de programes i plans específics per a l’ús efectiu i normalització social de les llengües pròpies d’Aragó en les zones d’utilització predominant.

 

Cobertes de la col·lecció de contes infantils tradicionals que publica la Comarca del Matarranya

 

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: