Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

El Govern d’Aragó autoritza la construcció de 53 projectes eòlics

// Redacció

La Direcció General d’Energia i Mines del Govern d’Aragó, a través dels serveis provincials del Departament d’Economia, Indústria i Ocupació, ha autoritzat 53 projectes de parcs eòlics, amb 1.778,04 MW de potència, que van correspondre a la Comunitat Autònoma de Aragó en la segona subhasta de renovables organitzada per l’actual Ministeri de Transició Ecològica resolta en el mes de maig de 2017.

La subhasta es va saldar amb l’adjudicació de 3.000 MW (pràcticament tots d’energia eòlica ja que només 21 MW corresponien a altres tecnologies) dels quals 1.668,48 MW que van correspondre a Aragó, van ser declarats posteriorment com Inversió d’Interès Autonòmic i a partir d’ara continuen la seva tramitació fins a la seva posada en explotació abans del 31 de desembre de 2019 a territori aragonès.

Es pot afirmar que el Govern d’Aragó ha complert amb els terminis pel que fa als projectes que es van presentar en temps i forma. Aquells que no compten amb la corresponent autorització és causa de la seva presentació tardana, a la no sol·licitud de la declaració d’Inversió d’Interès Autonòmic o a que han de completar algunes modificacions des del punt de vista mediambiental.

La Declaració d’Inversió d’Interès Autonòmic per aquests parcs suposa una qualificació que escurça considerablement el temps de tramitació, al voltant de la meitat dels terminis administratius convencionals.

Un cop presentats els projectes davant els serveis provincials del Departament d’Economia, Indústria i Ocupació, els tècnics dels serveis provincials van iniciar la seva complexa tramitació, ja que el Ministeri va situar com a data límit per a la presentació a Madrid de les autoritzacions de construcció de la instal·lació de aquesta subhasta el dia d’avui, 6 d’agost.

Cal destacar també el treball realitzat en aquests mesos tant de l’INAGA com de SARGA. En el primer cas van aportar a la tramitació 5 tècnics i 3 auxiliars mentre que SARGA va fer el mateix amb l’aportació d’altres 8 tècnics.



Molins a les terres altes de la província de Terol. / Carles Terès

Alfonso Gómez, director general d’Energia i Mines del Govern d’Aragó, destaca l’esforç dels tècnics en aquests mesos, amb uns serveis reforçats tant en la Presidència com en el propi Departament d’Economia i els serveis provincials. “Hem treballat de forma molt responsable perquè les autoritzacions estiguessin a temps i crec que l’esforç s’ha reconegut pel sector”.

El Govern d’Aragó va aprovar el 14 de febrer de 2017 uns criteris interpretatius per a concedir la Declaració d’Inversió d’Interès Autonòmic a projectes en matèria d’energies renovables, amb la finalitat d’impulsar el creixement de l’energia renovable a Aragó i facilitar l’atracció d’inversions empresarials que permetin generar riquesa, innovació, ocupació i afavorir la cohesió territorial.

Amb caràcter previ, es va aprovar una disposició clau en aquest procés: el Decret-llei 2/2016, de 30 d’agost, de mesures urgents per a l’execució de les sentències dictades en relació amb els concursos convocats en el marc del Decret 124/2010 , de 22 de juny, i l’impuls de la producció d’energia elèctrica a partir de l’energia eòlica a Aragó, que va desencallar projectes anteriors i va proporcionar un entorn regulador per als projectes eòlics a Aragó que va establir les bases del desenvolupament del sector a la Comunitat Autònoma.
balanç

Fins ara, es troben en tramitació 143 parcs eòlics que suposen una potència de 4.210,71 MW. D’aquestes sol·licituds abril (56,46 MW) tenen ja autorització d’explotació, 67 (2.140,04 MW) autorització de construcció, 57 (1.528,91 MW) estan en tramitació i 15 (485,30 MW) estan pendents d’admissió a tràmit.

El Govern d’Aragó ha declarat com a inversions d’interès autonòmic (DIIA) 76 parcs eòlics amb una potència de 2.582,68 MW. D’aquestes declaracions 67 (2.256,28 MW) corresponen a sol·licituds d’adjudicataris de les subhastes estatals i 9 (326,4 MW) a parcs que es localitzen a les comarques mineres.

Pel que fa a plantes fotovoltaiques, es troben en tramitació 40 projectes que suposen una potència instal·lada de 1.572,72 MWp. D’aquests projectes, el Govern d’Aragó ha declarat com a inversions d’interès autonòmic 28 que suposen un total de 1.299,44 MWp.

Cada MW instal·lat suposa una inversió mitjana d’un milió d’euros, la creació de 7 llocs de treball (directes 4 + 3 indirectes) en la fase de construcció i 3 llocs de treball (directes 1 + indirectes 2) en la fase d’explotació.

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: