Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

El Dia Internacional dels Museus

// Carles Sancho

Com cada any el 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museus però enguany en coincidir amb el país en estat d’alarma provocat per la pandèmia del Covid-19, els centres expositius s’han hagut d’adaptar a la nova situació sorgida i han intentat apropar els museus al visitants de maneres molt diferents.

La comarca del Matarranya va proposar una visita virtual per commemorar la convocatòria i va preparar un audiovisual guiat pel tècnic de Cultura de l’entitat David Arrufat que va escollir quatre centres representatius dels molts que tenim al territori. El Museu Juan Cabré de Calaceit que compte, a més, de sales per a exposicions temporals durant tot l’any, el Etnològic de la vida i d’oficis tradicionals ‘Lo Masmut’ de Pena-roja, el Museu de Vall-de-roures i el Centre d’Interpretació de la Cultura Ibèrica de la Vall del Tormo com a representant de la Ruta dels Ibers al Matarranya. L’audiovisual vol donar a conèixer només una mostra tot el potencial cultural del territori que, de vegades, passa desapercebut per al visitant de la comarca per falta de promoció.

 

La comarca del Baix Aragó-Casp ha publicat un llibre-guia sobre Museus i Àrees Expositives on la informació apareix en català, castellà i anglès. A Maella promocionen la Casa-museu on va nàixer Pablo Gargallo i el Museu Parroquial, a Faió el Centre Expositiu Faió Ebre 1938. La Batalla, a Favara el Museu de Pintura Virgilio Albiac i la col·lecció José Valls i a Nonasp el Museu Etnològic. Els Amics de Nonasp també s’han afegit a la celebració de la jornada del 18 de maig amb un audiovisual sobre les seues activitats culturals que dinamitzen la població del Baix Matarranya: el Museu, la presó, les presentacions, les visites, les publicacions, la web…

La web Lenguas de Aragón fa referència dels museus on hi té presència la nostra llengua catalana i el panorama és ben trist, a tot Aragó, només apareix en els espais expositius de Mequinensa, entre ells l’Espai Jesús Moncada, el Museu Etnològic ‘Lo Masmut’ de Pena-roja i el Museu Etnològic de Nonasp.

 

Museu etnològic de Nonasp. / Arxiu Amics de Nonasp

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: