El cant del cigne d’un projecte encomiable
Nit en Blanc de les Llengües al Museu de Saragossa
// Marià Álvarez
El passat dissabte 24 de juny va tindre lloc, al Pati del Museu de Saragossa (Plaça de los Sitios, número 6), la Nit en Blanc de les Llengües organitzada per la Direcció General de Política Lingüística del Govern d’Aragó.
El magnífic pati de columnes del Museu de Saragossa es va anar omplint de gent al llarg de tota la tarda, la qual podia veure una mostra dedicada a les Llengües d’Aragó o signar i escriure en el llibre commemoratiu de la Nit de les Llengües. Els que ho feien rebien una bossa de tela que contenia llibres en aragonès i català editats pel govern aragonès.
A les 21 hores començà l’acte pròpiament dit, conduit pel cap de servei de la DGPL Francho Beltrán.
Trencà el gel l’escriptora i professora Pilar Benítez llegint dos emotius textos propis en aragonès. A continuació pujà a l’escenari el grup de folk Olga y los Ministriles que interpretaren peces en aragonès i català, com Lo ruquet i el Llantaïm, d’Anton Abad, cançons tradicionals del Matarranya, i clogueren l’actuació amb la jota ansotana S’ha feito de nuey.
Després intervingueren els periodistes, escriptors i activistes lingüístics franjolins Lluís Rajadell i Màrio Sasot. El primer llegí un conte del seu llibre Terra Agra, premi Guillem Nicolau 2021, i el segon, un fragment de la seua novel·la Espills trencats al·lusiu a la vida del seu pare.
Seguidament actuà la compositora i cantant fragatina Júlia Cruz acompanyada a la guitarra per Quico, amb tres peces pròpies en català i, com a invitat especial, intervingué el músic i cantautor Tomàs Bosque, amb tres temes que pertanyen a un grup de poemes, propis i de Desideri Lombarte, musicats i gravats recentment.
Després va ser el torn per a tres dones escriptores: Lucía López i Iris Orosia Campos, autores en aragonès, i la nonaspina Merxe Llop, la qual llegí dos poemes del seu llibre Esclat.
Posteriorment, el director general de Política Lingüística, Ignacio López Susín, va fer un breu balanç de la seua tasca al llarg d’aquestes dues legislatures.
Susín remarcà que «hem recorregut junts i juntes durant 8 anys un camí difícil, amb obstacles des de fora i des de dins, i crec que entre tots i totes hem avançat molt en la dignificació i la normalització de les nostres dues llengües minoritzades». Va reconèixer que «hem tingut pocs mitjans, però els hem aconseguit esprémer al límit» i donà les gràcies al personal que l’ha acompanyat en la DGPL, al qual qualificà de «gent compromesa i treballadora».
Finalment animà els presents a continuar en la lluita per les llengües pròpies i remarcà que «sol ho aconseguirem si ho fem tots junts».
Finalment arribaren amb els seus temes crítics, descarats i marxosos els membres del grup musical Os chotos, que van fer saltar i ballar animadament a la concurrència, amb la intervenció especial de l’entranyable Flip, membre del mític grup Ixo Rai.
Publicat a Temps de Franja n. 158, juliol 2023
Tags: Aragó