Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

Brillant presentació en societat de l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua

// Màrio Sasot

Ahir dimarts es va celebrar a l’Aula Magna del paranimf de la Universitat de Saragossa, lloc d’honor on se celebren els actes més importants de l’Alma Mater al llarg del curs, la presentació oficial dels membres de l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua, amb motiu de la presa de possessió dels càrrecs de director de l’Acadèmia i de l’Institut del Català en la persona del professor Javier Giralt, i de director de l’Institut de l’Aragonès, el professor i poeta Ánchel Conte, ambdós elegits pels membres de la Acadèmia en un ple recent.

En el seu discurs d’acceptació del càrrec, transmès de forma telemàtica per raons de salut, Ánchel Conte qualificà la creació d’aquesta institució com «un acte de justícia històrica envers una llengua maltractada i menyspreada durant segles com ha estat l’aragonès» i valorà la creació d’aquesta institució científica «com una mostra de compromís de les institucions aragoneses per defensar i lluitar per la dignificació de les llengües d’Aragó». Al temps va voler agrair «a les persones que havien sabut mantenir la llengua pròpia, una llengua tan digna com la que més i que ha acabat sent una llengua de cultura amb la qual es pot somniar i crear literatura».

En el seu torn d’intervencions, Javier Giralt qualificà la jornada d’il·lusionant «perquè suposa la presentació oficial de l’Acadèmia a la societat aragonesa, a la qual volem servir» i afegí: «L’AAL naix amb el desig de ser acceptada pels aragonesos i totes les seues institucions socials i polítiques. La història de l’aragonès i el català és la història d’Aragó i ens enfrontem des de fa temps a una situació d’afebliment d’aquestes dues llengües, raó per la qual els acadèmics haurem de treballar dur per a revertir aquesta tendència».

Giralt assenyalà que fins ara «l’aragonès i el català no han gaudit de la presència i la consideració social que mereixen» i recordà el manament estatutari de que ningú sigui discriminat per raons de llengua, un objectiu que, segons el president de l’AAL «l’Acadèmia es compromet a dur a terme sense fissures».

Pel que fa a l’organització del sistema de treball de l’Acadèmia, Giralt avançà que l’Institut del Català ha creat cinc seccions: Gramàtica, Lexicografia, Sociolingüística, Onomàstica i Ensenyament, i que hi havia el compromís per part de l’Acadèmia de mantenir una relació fluïda i estable amb altres institucions científiques de l’àmbit del català, com són l’Institut d’Estudis Catalans, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Comissió Tècnica d’Assessorament Lingüístic de la Universitat de les Illes Balears.

El professor Giralt va tindre també unes paraules d’agraïment als parlants de l’aragonès i el català «per haver mantingut la llengua viva fins ara» i a les associacions en defensa de la llengua, a les quals encoratjà «a continuar treballant junts, de la mà, amb l’Acadèmia».

El director d’aquesta institució va concloure el seu discurs amb la lectura del poema Quedarà la paraula, de Desideri Lombarte.

Finalment va parlar el Director General de Política Lingüística, Ignacio López Susín, el qual recordà que des de l’aprovació de la primera Llei de llengües l’any 2009 ençà «el camí ha estat llarg, llarguíssim, i difícil, dificilíssim» i qualificà l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua com «un instrument fràgil i valuós que cal cuidar entre tots».

L’acte oficial de presentació es va tancar amb la melodiosa i clara veu del músic i cantautor codonyerenc Tomàs Bosque interpretant Les belles paraules, de Desideri Lombarte i amb una breu i emotiva actuació del grup La Chaminera, amb cançons de bres, de festa i d’amor, cantades en les diferents parles dialectals de les comarques franjolines i alt aragoneses.

A l’acte assistiren més de dues-centes persones entre les quals hi havia alcaldes, diputats i altres polítics de les comarques bilingües, estudiosos i parlants de l’aragonès i el català, gent de les associacions culturals i un bon grapat de professors de l’Àrea de Lingüística i Literatura Hispàniques de la Universitat de Saragossa.

Entre les absències notables, cal destacar la del conseller d’Ensenyament, Cultura i Esports del govern d’Aragó, Felipe Faci, i la del rector de la Universitat, José Antonio Mayoral, el qual delegà la representació en la Vicerectora de Cultura i Projecció Social, Yolanda Polo.

En relació als mitjans de comunicació, la premsa local saragossana, tant l’Heraldo com El Periódico, avui no han publicat ni una línia sobre l’esdeveniment. El mateix ha succeït aquest matí amb les ràdios i televisions autonòmiques i locals, públiques i privades. Tan sols al noticiari d’Aragón TV d’ahir nit van parlar del tema.

Així serà molt difícil assolir els objectius que propugna el professor Javier Giralt: que l’Acadèmia sigui àmpliament coneguda i acceptada per la societat aragonesa.


Podeu veure la retransmissió sencera de l’acte al canal de YouTube de l’AAL.

Inici de l’acte. / Gobierno de Aragón
Moment de la presa de possessió de Javier Giralt. / Gobierno de Aragón
Foto de família. / Màrio Sasot
ELs acadèmics de l’Institut Aragonès del Català, amb José Bada en primer pla. / Màrio Sasot
Una imatge parcial del públic assistent. / AAL
Un omment de l’emotiva intervenció d’en Tomàs Bosque. / AAL
La magnífica actuació de La Chaminera. / Màrio Sasot
Un detall del guitarró d’Ángel Vergara, de la Chaminera. / AAL

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: