Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

Aragó celebra el dia de la Llengua Materna

// Redacció

Aragó celebra el 21 de febrer el Dia de la Llengua Materna —una jornada instituïda per la Conferència General de la UNESCO el 1999, que busca promoure el multilingüisme i la diversitat cultural— amb unes 120 activitats, un 30% més que l’any passat, per tota la Comunitat. En concret, la iniciativa arribarà a 62 localitats, que desenvoluparan accions fins a finals d’abril.
Per tercer any, el Departament d’Educació, Cultura i Esport, a través de la Direcció General de Política Lingüística, ha volgut donar un caràcter institucional als actes preparats per entitats i institucions diferents (ajuntaments, comarques, centres educatius, associacions, etc. ).
L’acte institucional serà el 21 de febrer al Palau de Congressos de Jaca. Allà hi haurà un reconeixement per als dos mestres que han dedicat 20 anys a l’ensenyament de l’aragonès i que segueixen en actiu: Carmen Castán i Manuel Ramón Camp.
En aquesta trobada es podrà veure també l’espot creat per la Direcció General de Política Lingüística per a commemorar el Dia de la Llengua Materna. Aquest anunci ha estat gravat en el Palau de Congressos de Jaca i hi han participat alumnes del CEIP San Juan de la Peña de la localitat.
Les activitats programades es desenvoluparan fins al mes d’abril. El catàleg inclou mostres de teatre infantil, conferències, taules rodones, tallers, presentació de llibres, tertúlies, còmics, contacontes, concerts, concursos de fotografia, sessions de cinema, guies de lectura, jornades de poesia i documentals web, entre d’altres. La programació completa es pot consultar en el document que podeu descarregar-vos aquí (PDF).
La UNESCO destaca la importància de les llengües maternes i locals com a mitjans per salvaguardar i compartir les cultures i les savieses que contenen. Finalment, la UNESCO persegueix posar en relleu que l’ús de les llengües maternes en un marc plurilingüe és un component essencial de l’educació de qualitat, que és la base per donar poder a les dones i als homes i a les seves societats i per construir un futur més just i sostenible per a tothom.

Promoció de les nostres llengües

La Direcció General de Política Lingüística treballa pel reconeixement i la promoció de les llengües pròpies d’Aragó: l’aragonès i el català d’Aragó. En aquesta línia, compta amb un web oficial lenguasdearagon.org, on s’hi pot trobar un repositori de materials per a la investigació, la docència i el coneixement de la realitat lingüística d’Aragó. S’hi troben també documents tècnics, notícies d’actualitat i informació sobre esdeveniments, subvencions i premis.
Cal recordar que aquesta web ha duplicat el seu arxiu de tradició oral amb la incorporació de 900 arxius sonors i videogràfics de les comarques on es parla aragonès o català, de manera que el repositori arriba ja als 1.700 documents. Estan disponibles uns 800 arxius sonors procedents de la investigació duta a terme pel professor i escriptor Enrique Satué, que va donar origen al seu llibre-disc Sent, així com unes desenes de partitures procedents de l’arxiu musical del Consell Superior d’Investigacions Científiques.
D’aquesta manera, aquesta pàgina web es constitueix com el major contenidor de la tradició oral en aragonès i català d’Aragó. En aquesta plataforma es poden escoltar, llegir o veure com es parla 149 localitats aragoneses distribuïdes en 13 comarques (Jacetania, Alto Gállego, Sobrarbe, Ribagorça, Cinco Villas, Hoya de Huesca / Plana d’Uesca, Cinca Mitjà, Somontano de Barbastro, La Llitera, Baix Cinca, els Monegres i Matarranya).
A més, conté informació sobre les activitats i projectes que es desenvolupen des de la Direcció General i des d’altres administracions, institucions i entitats relacionades amb les nostres llengües pròpies.

(Font: Aragón Hoy)

 

 

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: