Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate
  • Inici
  • Territoris
  • Aragó
  • Amb l’edició dels premis literaris, el Govern d’Aragó reivindica a la cultura i les llengües d’Aragó

Amb l’edició dels premis literaris, el Govern d’Aragó reivindica a la cultura i les llengües d’Aragó

// Aragón Hoy


L’Instituto Aragonés de Arte y Cultura Contemporáneos Pablo Serrano, va acollir l’1 de febrer la presentació dels llibres editats dels premis Miguel Labordeta 2016, Guillem Nicolau 2017 i Arnal Cavero 2017.

El director general de Cultura i Patrimoni, Nacho Escuín; i el director general de Política Lingüística, José Ignacio López Susín, van presentar a l’IAACC Pablo Serrano els premis literaris del Govern d’Aragó que, a més de premiats econòmicament, tenen com a recompensa l’edició de l’obra. Són els corresponents al Premi Miguel Labordeta 2016 i els premis literaris en llengües pròpies d’Aragó, Arnal Cavero i Guillem Nicolau. A l’acte hi han assistit els tres premiats, així com el director del Centre del Llibre, José Luis Acín; i el director de l’AACC Pablo Serrano, Julio Ramón.

Nacho Escuín va assegurar
que “editar és tornar a dir; reescriure” i ha explicat que  “aquests premis són tres llengües reivindicant que Aragó existeix”. Aquesta idea l’ha ratificada José Ignacio López Susín que, poèticament i recordant a la Ronda de Boltaña, ha dit que són “tres llengües i un cor”. López Susín ha afegit que el Departament d’Educació, Cultura i Esport ha realitzat una aposta conjunta per recuperar aquests premis, als quals se’ls vol donar visibilitat, atès que són un reconeixement equilibrat a les tres llengües pròpies d’Aragó”.

L’escriptor José Ramón Ayllón Guerrero (Saragossa, 1953), que ha desenvolupat tota la seua carrera professional a Barcelona dedicat a l’ensenyament, va ser triat guanyador del Premi Miguel Labordeta 2016. Aquest reconeixement porta el nom de l’escriptor i poeta aragonès de la generació de la postguerra i pretén estimular la creativitat literària en castellà en el gènere de poesia, de poetes aragonesos o vinculats amb el país. El jurat va triar l’obra Climogramas de estación emocional (Govern d’Aragó. Departament d’Educació, Cultura i Esport) per què encarna diferents veus en un discurs poètic coherent, ple de sensualitat, i per la conformació d’un llibre compacte amb bona gestió del ritme i de les formes poètiques. La poesia d’Ayllón Guerrero, oculta durant molt de temps excepte per als seus cercles més propers, surt a la llum, els diferents treballs que ha presentat a concursos o s’han publicat en antologies poètiques, estan sent reconeguts i premiats, Ayllón perd l’anonimat però el món de la poesia descobreix un immens poeta.

També s’ha presentat l’edició del guanyador del Guillem Nicolau 2017, l’obra Espills trencats (Govern d’Aragó. Departament d’Educació, Cultura i Esport i Gara d’edizions) de Mario Sasot Escuer (Saidí, 1951). El jurat li va atorgar per unanimitat, en reconeixement dels seus alts valors literaris. Es tracta d’un relat en el què hi juga un paper decisiu la memòria i la xarxa de relacions familiars i de veïnatge, tant en l’entorn rural com en l’urbà —amb especial presència de les ciutats de Saragossa i Barcelona— en la fructífera època de la transició, amb un llenguatge que recull la riquesa i les peculiaritats del català que es parla al Baix Cinca. El premi Guillem Nicolau porta el nom de l’humanista aragonès del segle XIV que va ser capellà a la cort del rei Pere IV el Cerimoniós i de Joan I d’Aragó i va traduir obres del llatí al català i viceversa.

Finalment, els presents a l’acte han pogut conèixer la publicació editada de l’obra El siñor de Sant Chuan (Govern d’Aragó. Departament d’Educació, Cultura i Esport i Gara d’edizions), de l’escriptor chistabín José Solana Dueso (Plan, 1946), que va rebre el 2017 el premi Arnal Cavero, premi literari en aragonès que porta el nom de l’escriptor i mestre alt-aragonès Pedro Arnal Cavero. El jurat va decidir per unanimitat atorgar el premi a El siñor de Sant Chuan i va valorar la seva capacitat per reconstruir en la ficció —com és propi de la narrativa històrica— episodis, personatges i contextos situats en un temps convuls i d’alt interès per les seves implicacions de tall social. Tot això acompanyat d’una qualitat expressiva que contribueix de forma molt notable a posar en relleu la ductilitat de les varietats de l’aragonès en el terreny de l’escriptura literària.

 



José Ignacio López Susín, José Ramón Ayllón, Màrio Sasot, 
José Solana i Nacho Escuín. / Gobierno de Aragón


Un moment de la presentació. / Gobierno de Aragón

 

Tags:

Trackback from your site.

Comments (1)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: