Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Alerta sobre la substitució lingüística a Aragó

// Redacció

Les associacions culturals alerten sobre la substitució lingüística del català a Aragó i posen la mirada a Europa en el Dia Internacional de la Llengua Materna

La 3a edició de les ‘Jornades de Reflexió en Positiu sobre el Futur de la Nostra Llengua’ estarà dedicada al Multilingüisme a Europa i constarà de dos conferències amb debat en format on line. Els organitzadors, l’Associació Cultural del Matarranya i Clarió-Associació de Famílies del Matarranya per la Llengua, han volgut, enguany, posar la mirada a Europa per tenir una visió més àmplia i poder així entendre millor allò que ens passa a prop.

La primera activitat tindrà lloc el proper divendres 24 de febrer a les 19h i anirà a càrrec de Miquel Àngel Sureda, president de la Xarxa Europea per la Promoció de la Diversitat Lingüística (NPLD) i consistirà en una presentació de l’entitat i de les llengües minoritàries o regionals a Europa, i posarà especial èmfasi en el cas del català que és la 13a llengua més parlada a la UE amb 10 milions de parlants.

Miquel Àngel Sureda

La segona part de la jornada serà el dissabte 4 de març a les 19h i presentarà un cas concret per entendre temes de geolingüística i sociolingüística. Es tracta del sòrab a Alemanya. El ponent serà Rémi Carbonneau, politòleg del centre Sòrab que va estar fa dos anys a la nostra comarca per fer un estudi de les bones pràctiques sobre el català i l’aragonès a Aragó.

Rémi Carbonneau

L’objectiu de les jornades, que ja van per la 3a edició, és treballar per conservar i potenciar la llengua catalana a Aragó. En els darrers anys s’han avançat molts passos, però la llengua encara es troba en una situació molt dèbil per afrontar els nous reptes de futur, com la immigració i l’augment de la globalització que tendeix al monolingüisme. Un dels indicadors més greus és la pèrdua progressiva del català com a llengua primera de relació entre els jóvens.

Per seguir les jornades podeu demanar l’enllaç escrivint al web de Temps de Franja o escanejant el codi QR que reproduïm aquí sota i podeu trobar també al cartell que trobareu a les xarxes.

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: